Народна странка

Ковачевић: Вучић нема право да пристане на отцепљење Косова и Метохије

Ковачевић: Вучић нема право да пристане на отцепљење Косова и Метохије

Посланик Народне странке Синиша Ковачевић изјавио је данас да председник Србије Александар Вучић нема право да пристане на отцепљење Косова и Метохије, односно 15 одсто територије Србије, а да је решење косовског проблема у помирењу Срба и Албанаца.

„Шта је то ако ви пристајете на чињеницу да вам се петина или не знам 15 одсто, није битно, шестина, седмина земље, а заклели сте се да чувате њену целовитост држећи руку на Уставу ове земље и не знам због чега на Мирослављевом јеванђељу, бојим се да не почне да плесниви то Мирослављево јеванђеље, ако сте се заклели да ћете свим средствима бранити националну целовитост, односно државну целовитост, боље речено, онда је то флагрантно кршење Устава“, рекао је Ковачевић телевизији Н1.

„Није готово. Ово је класичан спин. Не постоји политички модел у коме ћете ви јасно исказаним вербалним ставом пред двојицом људи подвући црту испред постојања ваше земље. То могу да буду папа и Далај Лама – узалуд“, навео је Ковачевић.

Ковачевић је додао да су то су два човека, а са два човека се може манипулисати на милион начина.

„Та два човека могу да буду и екстремно честити или екстремно непоштени људи, тој двојици се може претити, та двојица се могу поткупити, та двојица људи… И тако даље и тако даље“, објаснио је Ковачевић.

„Мислим на двојицу сведока као на венчању. Ваши кумови и моји кумови на венчању су ту да сведоче да сте се ви вербално изјаснили и рекли ’да’, али то венчање није валидно док ви тамо онај документ не потпишете, разумете“, прецизирао је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да се „неће догодити ништа“ ако Србија одбије „француско-немачки“ споразум о Косову и Метохији.

Упитан да ли ће Вучић „изврдати нешто када дође мапа пута па имплементација“, Ковачевић је одговорио: „Којешта“.

„Нашла се вила у чем није била. Нема он ту менталну и интелектуалну конфигурацију да он нешто изврдава. Он може, уз извињење да користим један колоквијални израз, да ’шибицари’, да ’јајари’, али то у таквим околностима не може да прође“, рекао је Ковачевић.

„Да ли ви знате шта значи за Србију уколико ми као народ и грађани ове земље пристанемо на Вучићев пристанак да Косово више није наше? По неким проценама дипломатских кругова, европских, а и светских, потребно је осам до десет година имплементације тог програма, значи корачић по корачић да се до тамо неке 2033. године Косово дефинитивно отцепи и постане члан УН… И тако даље и тако даље“, додао је Ковачевић

Ковачевић је упитао „ко ће бити највећи гарант те имплементације ако то није онај који је обећао и који ће потписати“.

„То значи још десет година Вучићеве власти, забога, то значи да ћете имати Рио Тинто овде, то значи да ћете имати кумове који возе ’мекларене’, то значи да ћете имати… И тако даље и тако даље“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да је решење косовског проблема у помирењу два народа.

„Одмах ћу то документовати у категорији општих места. Знате ли пословицу с почетка 20. века ’мрзе се као Немци и Французи’? Када су играли након кипарске кризе утакмице грчки и турски клубови, обе армије су биле у приправности. Данас играју Грци у турским клубовима и обратно, и ’ајмо тај финални аргумент – знате ли до које су мере били крволочни, и са колико зверстава са обе стране, ратови између Русије и Чеченије, а данас су та два народа помирена“, рекао је Ковачевић.

„Косово је српско и Косово је албанско. Тамо су Албанци који рађају своју децу, који сахрањују своје родитеље, то Косово је њихово. Тамо су Срби 1.000 година, то Косово је српско“, закључио је Ковачевић.