Народна странка

Јеремић: Срби су увек давали тачан одговор на ултиматуме – „НЕ“, тако мора бити и са „француско-немачким“ ултиматумом

Јеремић: Срби су увек давали тачан одговор на ултиматуме – „НЕ“, тако мора бити и са „француско-немачким“ ултиматумом

Носилац листе „Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи“ Вук Јеремић изјавио је да је историја Србије историја ултиматума и да су Срби увек давали исти и тачан одговор – „не“, а сада први пут у историји прети опасност да одговор буде „да“, уз катастрофалну последицу да Србија остане без Косова и Метохије.

„Примена ’француско-немачког’ ултиматума за независност Косова и Метохије одложена је за после избора 17. децембра. Заправо, превремени избори су и расписани да би се после њих у Србији успоставила влада која је спремна да га примени - ако је неопходно и да нека странка опозиције претрчи у власт да би јој се у томе помогло“, рекао је Јеремић на предизборној конвенцији Народне странке у Нишу.
 
Јеремић је истакао да су Срби кроз историју одбијали ултиматуме, од косовског ултиматума који је добио цар Лазар, преко германских, совјетских и америчких ултиматума, и да готово „нема озбиљне силе у историји која није поставила ултиматум Србима и Србији“.

„Овај последњи, ’француско-немачки’ ултиматум, није ништа мање историјски од оних који су обележили нашу прошлост. Не смемо допустити да нас збуни димна завеса простаклука, свађа, ријалитија, снимака испод сваког достојанства… То је димна завеса иза које стоји озбиљан историјски ултиматум“, рекао је Јеремић.

„Ако бисмо први пут у нашој историји на ултиматум одговорили погрешно и рекли ‘да’, то би значило трајни губитак не само Косова и Метохије као дела територије Србије, него и трајни губитак наше душе, идентитета и капацитета да пренесемо будућим генерацијама ко смо и одакле потичемо“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да је зато је прва тачка изборног програма Народне странке одлучно одбијање „француско-немачком“ ултиматума.

„Прва претпоставка за решавање свих проблема у Србији је да сачувамо државу, а ако тај план буде примењен, ми ћемо изгубити државу. Народна странка зато данас каже ‘не’ том ултиматуму, на начин да нас то не уведе у несрећу и разарање. За то су потребни озбиљни и стручни људи, а ми такве људе имамо и зато је глас за Народну странку сигуран избор“, рекао је Јеремић.

Кандидат на листи „Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи“ Стефан Јовановић рекао је да су Срби од цара Лазара научили важност одбране Косова и Метохије и косовског завета „и зашто данас морамо јасно и гласно да одбацимо ’француско-немачки’ ултиматум“.

„Ако бисмо прихватили да изгубимо државу, изгубили бисмо и слободу. У Ниш, који је 1914. године био ратна престоница Србије, стигао је аустро-угарски ултиматум и Никола Пашић је тада рекао да је ’наша ствар праведна и Бог ће нам помоћи’ и тада је било снаге да ултиматум одбије“, навео је Јовановић.

Јовановић је рекао да није само довољно рећи “не”, него су потребни озбиљни људи који знају да говоре језиком дипломатије који свет разуме.

„Зато је Народна странка као носиоца листе кандидовала Вука Јеремића“, закључио је Јовановић.

Народна странка одржала је предизборне конвенције у Нишу, Прокупљу, Варварину и Параћину.