Народна странка

Алексић: Против умоболног пројекта "Рио Тинтo" да устане цела Србија

Алексић: Против умоболног пројекта "Рио Тинтo" да устане цела Србија

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић позвао је грађане Србије да устану против покушаја власти да „зарад профита неколико корумпираних људи“ из режима преда део територије Србије компанији Рио Тинто, која код Лознице намерава да отвори рудник литијума.

„У европским државама удео рударске индустрије у буџету износи тек 0,1 одсто. Литијума има и у Немачкој, па нека га ваде тамо, ближе им је за акумулаторе и аутомобиле, а не да дођу у Србију и униште реке, ваздух, воду и земљу, остваре своје профит а нама оставе пустош, као што је Рио Тинто оставио пустош свуда по свету“, рекао је Алексић у Шапцу, где је одржан протест поводом планова за отварање рудника литијума.

„Нећемо то дозволити и то није питање само Лознице, Шапца и Мачве, него је то тема и за Пожегу, Косјерић, Рековац, Трстеник, Јагодину, Врање… Цела Србија мора да се супротстави овом умоболном пројекту неколицине корумпираних политичара у врху власти, који су навикли да пуне своје џепове распродајући Србију. Брзо ћемо показати да нисмо поданички народ и да нећемо да ћутимо док нам одузимају дедовину“, додао је Алексић.

Алексић је навео да се не сме дозволити да „од Србије направе државу као што су Еритреја, Папуа Нова Гвинеја или нека афричка земља која живи од рударства“.

Алексић је истакао да „Србија мора да устане“ и да „мафијашки и криминални режим мора да падне на пројекту Рио Тинта, најгоре компаније која иза себе оставља ратове и пустош“.  

„То се у Србији неће догодити, јер је у питању живот, опстанак и будућност нас и наше деце. Главу горе и сви у борбу. Не смемо да се делимо по овом питању, ни жути ни бели, ни леви ни десни, јер је реч о опстанку Србије, а ту не сме бити компромиса нити калкулација“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да они који данас говоре да ће се „Србија обогатити ако дође Рио Тинто вероватно мисле да то значи да ће Александар Вучић, Зорана Михајловић и Ана Брнабић додатно напунити своје џепове, а да ће народ растерати из Јадра, Рађевине и Мачве“.  

„Када кажу да ће све бити по еколошким стандардима, да ли мисле на стандарде које су применили у руднику у Бору или у железари у Смедереву? У Бору се живи као у логору, а тамо се вади злато, а не литијум“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је „власт је издала свој народ и стала на страну профитера из иностранства“.

„Нећемо дозволити да нас продају, јер ово није њихова земља нити држава, него је Србија земља свих нас. Напредњаке ћемо брзо да отерамо са власти, а онда ће да одговарају за све пљачке које су починили у последњих десет година и распродају националних интереса“, рекао је Алексић.

„Поручујем Рио Тинту да се мане трошења новца у Србији, јер ће напредњаци ускоро бити смењени, па ће и Рио Тинто паковати кофере“, закључио је Алексић.