Народна странка

Алексић о санкцијама Русији: Вучић ће морати сам да поједе чорбу коју је закувао

Алексић о санкцијама Русији: Вучић ће морати сам да поједе чорбу коју је закувао

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да власт покушава да „увуче опозицију у игру“ око увођења санкција Русији, али да ће власт председника Србије Александра Вучића морати „сама да поједе чорбу коју је скувала“.

„Вучић кукумавчи и прича да је много тешко, да су притисци јаки и да се од њега очекује ово или оно… Човече, ти си се кандидовао за то, победио си на изборима, обављај тај посао, ако ти је тешко, склони се, то је врло једноставно“, рекао је Алексић за Newsmax Adria.

Алексић је данас представљао Народну странку на разговору опозиције са специјалним изаслаником немачке владе за Западни Балкан Мануелом Сарацином.

„Састанак је био врло коректан и мој утисак је да се не очекује да опозиција у овом тренутку помаже власти у Србији, која би очигледно хтела да подели одговорност са појединим опозиционим актерима“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да Народна странка сматра да би са европским стандардима и агендом ЕУ првенствено требало ускладити унутрашњу политику Србије, која је од много већег интереса за грађане Србије од усаглашавања спољне политике.

„Грађанима Србије данас је много већ проблем како ће платити струју, пошто се најављује поскупљење од 30 одсто и чак 70 одсто за привреду, како ће купити гориво, како ће пољопривредници купити ђубриво које је поскупело два, три пута, како ће купити храну, јер је инфлација већа од 10 одсто, а животни стандард ће бити све лошији. Јавни дуг је огроман, Србија данас увози струју, пресушило је Златарско језеро због нестручног управљања системом – неко мора да одговара због тога“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је са ЕУ потребно усагласити медијске слободе, поштовање закона, борбу против корупције и криминала, екологију и све важне области од којих зависе стандард и квалитет живота грађана.

„Власт користи украјинску кризу као покривач за све унутрашње проблеме. Очигледно је да је криминал победио у рату који је власт најавила против криминала, јер се мафијашка убиства догађају на улицама усред дана“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да би о важним питањима као што је увођење санкција Русији требало расправљати у Скупштини Србије, и додао да је обавеза људи који се баве политиком у Србији да воде рачуна о интересима грађана Србије, а не да испуњавају било чије жеље.

Упитан о резултатима београдских избора, Алексић је одговорио да је реч о „Пировој победи власти, јер је више Београђана гласало за опозицију него за власт“.

„Одборничка група Народне странке у Скупштини Београда ће бити опозиција и чинићемо све да срушимо власт или да их онемогућимо да конституишу власт како бисмо ишли на ванредне изборе. Бићемо опозиција режиму и у републичком парламенту“, рекао је Алексић.

„Очекујем да ће следеће године бити одржани избори на свим нивоима, осим избора за председника Србије, јер ће власт тражити излаз из ове ситуације. Избори одржани 3. априла су донели велику кризу за власт, СНС без СПС-а нема власт у Београду… Биће ту разних превирања и нестабилности“, додао је Алексић.

Алексић је навео да ће „друго полувреме уследити следеће године када ће бити нешто другачије околности у Србији“.