Народна странка

Алексић: Поништити све дозволе и увести мораторијум на градњу малих хидроелектрана

Алексић: Поништити све дозволе и увести мораторијум на градњу малих хидроелектрана

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да би требало поништити све дозволе за мале хидроелектране у Србији и увести мораторијум на даље издавање дозвола, јер „стављање река у цеви“ не доноси корист ни држави нити грађанима, него искључиво служи да се богати група повлашћених људи блиска власти.

„Мале хидроелектране немају никакве везе са ’зеленом енергијом’, него само са профитом оних се богате на основу блискости режиму. Они се богате и перу новац, а струју продају нама, грађанима Србије. Свако од нас на рачуну за струју има ставку ’накнада за обновљиве изворе енергије’. Ми плаћамо њихово богаћење“, рекао је Алексић на седници Одбора Скупштине Србије за заштиту животне средине, одржаној у Бабушници.

Алексић је истакао да производња струје из малих хидроелектрана представља тек 0,8 одсто енергетског биланса у Србији.

„Планирано је издавање 850 дозвола за мале хидроелектране широм Србије, а да је планирано и 1.000, то би чинило тек између три и пет одсто енергетског биланса. У Америци су схватили да су мале хидроелектране грешка и сада их укидају“, рекао је Алексић.

„Само губици на електромрежи Србије данас износе 17 одсто. Држава истовремено опструише људе који улажу у соларну енергију“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да је и сеча шума велики проблем у Србији и навео пример из општине Варварин.

„У Варварину је на локацији Избеница планирана сеча 1.250 хектара шуме да би се ту поставили ветропаркови“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да грађани у Варварину сумњају да се шума заправо сече у интересу једног од највећих произвођача пелета у Србији, који има фирму у Варварину.

„Реч је највећем трговцу оружјем у Србији Слободану Тешићу, а фирма се води на његову ћерку, па би њима било обезбеђено довољно посечене шуме за пелет“, рекао је Алексић.

Посланица Народне странке Ивана Парлић рекла је да су мале хидроелектране грешка коју власт оправдава уместо да је исправи.

„ЕПС је недавно расписао тендер за изградњу 10 малих хидроелектрана на реци Ибар, па рађани Краљева страхују да ће њихов град остати без воде“, рекла је Ивана Парлић.

Ивана Парлић је навела да питање заштите животне средине није партијско питање, јер „када земља нестане физички, онда ће бити угрожени сви једнако“.

„Нема тог Александра Вучића који може да заштити плућа грађана и њихову потребу за здравом водом, ваздухом и земљом. Нисмо ми две стране, него смо сви једнако угрожени, а гласаче СНС-а је злоупотребила група мафијаша“, рекла је Ивана Парлић.