Народна странка

Алексић: Нема живота где дође Рио Тинто, тражимо забрану ископавања литијума

Алексић: Нема живота где дође Рио Тинто, тражимо забрану ископавања литијума

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас у Лозници да је борба против рудника литијума борба за целу Србију, јер „нема живота" тамо где дође компанија Рио Тинто, а власт обмањује грађане да је могућ развој на основу давања рудника и природних богатстава „страним профитерима“, док ће профит у стварности остварити само странци и „корумпирани режим“.

„Ако неко верује у бајке да се земља може развити од рударства и да ћемо добити много новца, нека оде у Бор и види колико је Србија зарадила од борског рудника, где се ископава злато, а не литијум. Шта су добили грађани Бора? Бор је претворен у логор у којем се не може живети. То исто хоће да направе и у Мачви“, рекао је Алексић на конференцији за новинаре.  

Алексић је данас са представницима више удружења грађана градоначелнику Лознице Видоју Петровићу предао Захтев за хитно обустављање свих рударско-геолошких истраживања и трајну забрану експлоатације јадарита и трајно укидање пројекта „Јадар“ на територији Града Лозница.

„Петровић је политички прелатач који се политиком бави само да би био у фотељи и на власти. Он не заступа интерес грађана Лознице, него СНС-а и својих шефова из Београда. Нека покаже данас да ли се бави политиком због општег интререса или због своје фотеље, а не да се прави луд као да се све ово не догађа у Лозници. Сумњам, међутим, да ће прихватии захтев. То ће се догодити када се промени власт, а тада ће одговарати сви који су уништавали Србију“, рекао је Алексић.  

Алексић је рекао да је Рио Тинто „највећа опасност која се надвила над Србијом“, јер је угрожена цела држава, а не само Мачва.  

„Власт зарад профита људи из врха режима претвара Србију у колонију. Нема државе у свету која се развила захваљујући рударству и предаји својих природних ресурса странцима. Власт је изабрала стране профитере уместо свог народа. На исти начин афричке државе планирају развој од рударства, али ми нећемо дозволити режиму да од Србије направи Африку“, навео је Алексић.

Алексић је истакао да је „струка рекла да нема основа“ за отварање рудника литијума код Лознице, док власт „гура ту ствар нетранспарентно кроз разне тајне пројекте“.

„Открили смо да тајно и по хитном поступку намеравају да ’Миленијум тиму’ дају посао изградње гасовода до Лознице, у вредности од 75 милиона евра, и планирају да тај гасовод иде до будућег рудника“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да власт са једне стране тврди да „још нема дозвола“, док са друге стране планира градњу гасовода и „одузимање имања људима“.

„Хоће на силу да доведу до свршеног чина да би на крају рекли 'шта сад, хајде да потпишемо тај уговор’. То им нећемо дозволити“, рекао је Алексић.

Заједнички захтев градоначелнику Лознице предали су Народна странка, Удружење „Заштитимо Јадар и Рађевину“, Коалиција за одрживо рударство у Србији, Покрет Ослобођење и Покрет Буђење.