Народна странка

Алексић: Вучић сам довео Србију на корак до капитулације, нема поделе одговорности

Алексић: Вучић сам довео Србију на корак до капитулације, нема поделе одговорности

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић поднео је данас председнику Скупштине Србије Владимиру Орлићу захтев за хитно сазивање седнице парламента на којој би председник Србије Александар Вучић обавестио јавност и посланике о садржају предлога споразума за Косово и Метохију.

„Ми нећемо код Вучића на канабе и на тајне састанке, него тражимо да се о решавању најважнијег државног и националног питања отворено разговара у скупштини и да посланици и јавност буду упознати са понудом која је на преговарачком столу“, рекао је Алексић.

 

Алексић је навео да ће, ако као шеф посланичке групе добије позив за консултације са Вучићем о Косову и Метохији, о одласку на тај састанак одлучивати Председништво Народне странке.

„Мој лични став је да не би требало ићи на тај састанак, јер захтевамо да се као народни посланици на седници парламента упознамо са садржајем предлога петорке зато што смо ми представници народа и председник и Влада Србије морају да о томе обавесте парламентарне странке пред очима јавности“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да Вучић није звао опозицију на консултације када је Албанцима на Косову и Метохији предавао електроенергетски систем Србије, међународни телефонски позивни број, полицију, правосуђе, регистарске таблице „и све остало у претходних 10 година“.

„Све одлуке је суверено доносио сам, правио се као да је он најпаметнији, и читавих десет година му није пало на памет да пита скупштину о томе и није хтео никога да слуша, него је проглашавао измишљене победе од 5:0, вређао опозицију и покретао кампање у којима смо називани издајницима и страним плаћеницима“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је „на Вучићу једина и највећа одговорност“ за све што се десило у дијалогу са Приштином и да због тога „нема поделе одговорности“.

„Када је Србију довео на корак од капитулације, Вучић би да дели одговорност са другима који нису имали никаквог утицаја на оно што је радио од потписивања Бриселског споразума до данас“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да су 1999. године Кумановским споразумом надлежности државе Србије на Косову и Метохији предали исти они који су и данас на власти, а да су исти ти људи потписивањем Бриселског споразума „закуцали развлашћивање Србије и на северу“.

„Једино ко је данас уцењен од међународне заједнице је Вучић лично. Он је уцењен својим везама са организованим криминалом и учешћем у криминалним и корупционашким аферама, убиством Оливера Ивановића, као и зато што је  одговоран за убијање демократије и владавине права и за разарање институција“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да „није у опасности Србија, него Вучић“, и да сваки дан његовог опстанка на власти ће производи велику штету за народ и државне и националне интересе.

„У претходним данима гледали смо још једну његову представу о Косову и Метохији којом је покушао да убеди грађане како би требало да се одрекну Косова само да би се он спасио. Порука коју шаљу његови партијски јуришници значи да ’није важно што ће отићи Косово и Метохија, него је важно само да спасимо Вучића’“, закључио је Алексић.