Народна странка

Алексић: Скупштинска расправа показала да је цар го, Вучић низао поразе 10 година у преговорима о Косову и Метохији

Алексић: Скупштинска расправа показала да је цар го, Вучић низао поразе 10 година у преговорима о Косову и Метохији

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да је скупштинска седница о Косову и Метохији показала да је цар го, јер председник Србије Александар Вучић није могао да наведе ништа што је Србија добила у косовским преговорима које је водио претходних десет година.

„Вучић је низао поразе десет година у преговорима о Косову и Метохији и није успео да испослује ништа у интересу нашег народа. Србија је изгубила све што је имала на северу, а Албанци су добили власт у том делу покрајине и све што нису имали после 1999. године“, рекао је Алексић телевизији Нова С.

Алексић је додао да Вучић није добио ни формирање Заједнице српских општина, него се „бусао у патриотске груди и понављао како не да Газиводе да би на крају све предао“.

„Албанци су схватили да је Вучић слаб преговарач, јер је уцењен криминалом, аферама и корупцијом и сада неће да дају ни ЗСО него иду даље са новим захтевима“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је Народна странка предложила скупштини на усвајање резолуцију у којој се наводи да Србија никада неће признати самопроглашено „Косово“ и да се противи чланству Приштине у УН, али је СНС већина одбила да ту резолуцију стави на дневни ред.

„Зашто не бисмо то усвојили ако су то црвене линије и ако се за то у јавним наступима залажу готово све странке у парламенту? Уместо тога, Вучић игра игру и каже да он није за ’Косово’ у УН. Шта то значи? Зашто не усвојимо као званичан државни став да се Србија противи чланству Приштине у УН“, упитао је Алексић.

Алексић је истакао да Вучић није имао одговор ни на једно питање које му је у парламенту поставио као шеф посланичке групе Народне странке, а скупштинску седницу је претворио у представу без могућности да се на њој дефинише државна политика.  

„Показао је колико је немоћан јер је на моје питање шта је добио у преговорима, уместо одговора, понављао лажи објављене 2017. године у ’Српском телеграфу’, који је правоснажно осуђен због тих лажи и исплаћена ми је одштета. Власт рециклира лажи и то је прича ’држ’те лопова’ – док они краду оптужују друге за лоповлук“, рекао је Алексић.  

Алексић је навео да власт у Београду преговара са државама Квинте, које су све признале самопроглашено „Косово“, уместо да „тражи савезнике у Шпанији и другим државама које нису признале“.

„Србија мора да одбије ’француско-немачки’ споразум, јер прихватањем не добија ништа а губи територију, пошто тај документ предвиђа чланство Приштине у УН. Ако би се то догодило, отворила би се Пандорина кутија и самопроглашено ’Косово’ би се ујединило са Албанијом и створила би се Велика Албанија, што би изазвало огромну нестабилност на Балкану“, рекао је Алексић.

„Одбијањем тог плана Србија не би изгубила ништа, то је сасвим сигурно. У ЕУ нема консензуса за увођење санкција Србији, а стране фирме су овде дошле због свог профита и интереса, а не због политичких разлога“, додао је Алексић.

Алексић је навео да се Народна странка залаже за даљи наставак преговора о Косову и Метохији чији је циљ нормализација живота свих људи који живе у покрајини.