Народна странка

Алексић: Народна странка покренула иницијативу за расписивање референдума о Косову и Метохији

Алексић: Народна странка покренула иницијативу за расписивање референдума о Косову и Метохији

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић поднео је данас председнику Скупштине Србије Владимиру Орлићу иницијативу за сазивање седнице парламента са једном тачком дневног реда – доношење одлуке о одржавању обавезујућег референдума о „француско-немачком“ споразуму о Косову и Метохији.

„Ако Орлић одбије да закаже седницу, онда ћемо покренути скупљање потписа грађана за одржавање референдума“, рекао је Алексић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Алексић је истакао да грађани као апсолутни суверени носиоци власти у Србији морају бити питани у складу са Уставом Србије о томе хоће ли се прихватити или одбацити споразум.

„Предложили смо скупштини да референдумско питање гласи: ’Да ли подржавате прихватање и спровођење Предлога споразума о нормализацији односа ’Косова’ и Србије, такозваног немачко-француског предлога – ДА или НЕ’“, рекао је Алексић.

Шеф посланичке групе Народне странке је позвао све странке, организације и појединце, како оне који су против прихватања споразума тако и оне који су за прихватање споразума, да подрже одржавање референдума, јер се о најважнијем националном питању морају изјаснити грађани.

Алексић је навео да нико нема право да злоупотребљава власт и доноси одлуке у име грађана, а да их не пита о томе.

„Да се Уставни суд огласио, као што није, можда не би било ни потребе за одржавање референдума. Уставни суд, међутим, ћути на прихватање предлога од стране председника Србије Александра Вучића, иако споразум подразумева признавање ’Косова’ и омогућавање Приштини да буде члан свих међународних организација, а то је у директној супротности са Уставом Србије“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да Вучић крши заклетву коју је у парламенту положио на Уставу и Мирослављевом јеванђељу.

„Парламентарна скупштина Савета Европе је 2005. године и 2007. године усвојила препоруке у којима се апелује на коришћење директне демократије у државама. У последњих 25 година широм света је одржано више од 1.500 националних референдума по разним питањима, а највише у Европској унији“, рекао је Алексић.

Алексић је прецизирао да су грађани на референдумима, између осталог, одлучивали и о минималним зарадама, набавкама авиона, променама у здравственом систему…

„У Швајцарској се грађани на локалним референдумима питају о градњи тржних центара и зграда у њиховом кварту, а ми у Србији имамо ситуацију да власт неће да пита грађане да ли прихватају да неко у њихово име отцепи 15 одсто државне територије и призна ’Косово’ као државу, јер је Вучић јасно и гласно ставио до знања да се сагласио са тим планом“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да Вучић жели да „превари грађане“ да је споразум добар за Србију како би могао да настави да уништава демократију, гази људска права и урушава институције и развија криминал и корупцију.