Народна странка

Алексић: Од викенда широм Србије прикупљање потписа за референдум о Косову и Метохији

Алексић: Од викенда широм Србије прикупљање потписа за референдум о Косову и Метохији

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да ће та странка у недељу, 2. априла, широм Србије покренути акцију прикупљања потписа грађана за одржавање референдума о „француско-немачком“ плану за Косово и Метохију, упркос покушају опструкције режима који се „плаши изјашњавања грађана“, јер зна да је огромна већина народа против признавања „Косова“.

„Акцију су већ подржали Александар Јовановић Ћута из Еколошког устанка и Милош Парандиловић из Покрета Ново лице Србије, а очекујемо подршку и великог броја познатих личности. Позивам све странке, организације и појединце да подрже акцију којом се захтева расписивање референдума о најважнијем државном и националном питању“, рекао је Алексић Радио-телевизији Војводине.

Алексић је истакао да прихватање „француско-немачког“ споразума значи фактичко признавање „Косова“ као независне државе, јер је тим документом предвиђено развијање добросуседских односа, признавање личних докумената и регистарских таблица и да се Србија неће противити чланству „Косова“ у међународним организацијама“.

„Шта је то него признавање ’Косова’? Поштено је и логично да се о том питању народ изјасни на референдуму. Власт, међутим, бежи од изјашњавања народа, јер зна да је велика већина грађана против и јер би одбацивање ’француско-немачког’ споразума на референдуму означило крај власти председника Србије Александра Вучића“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да је председник Скупштине Србије Владимир Орлић покушао да опструише иницијативу Народне странке, али да ће без обзира на то прикупљање потписа почети за викенд.

„Референдум би требало одржати пре него што било коме падне на памет да било шта потпише. Једини миран и демократски начин да донесемо одлуку о ’француско-немачком’ плану за Косово и Метохију јесте да се питају грађани. Референдум је европска тековина, па ако се у Европи грађани питају о градњи тржних центара, онда и грађани Србије могу да на референдуму одлуче о најважнијем државном и националном питању“, рекао је Алексић.  

Алексић је истакао да је Вучић положио заклетву на Уставу Србије и Мирослављевом јеванђељу и заклео се да ће чувати Косово и Метохију у саставу Србије, а да сада грађанима говори другачије од онога за шта се залагао у изборној кампањи.

„Вучић је сада прихватио споразум којим се крши Устав у којем пише да је Косово и Метохија саставни део Србије. Пошто Уставни суд ћути на очигледно кршење Устава, онда грађани одлучују као суверени носиоци власти“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да би по одбацивању „француско-немачког“ споразума требало наставити разговоре са Приштином и међународном заједницом како би се нормализовали животи и односи свих који људи који живе на Косову и Метохији.

Упитан да ли би одбацивање споразума значило економску и политичку изолацију Србије Алексић је одговорио да такве тврдње служе за „плашење грађана Србије како би лакше прихватили споразум“.  

„Шта Србија добија споразумом, да ли ће бити ближе ЕУ? Неће, ни милиметар. Док је Вучић на власти, нећемо напредовати ни у чему. Проблем Косова и Метохије могу решити други људи и друга власт, а не уцењени Вучић који спасава кумове у ’мекларенима’ и ’ламборгинијима’ и чија је власт до гуше уплетена у корупцију“, рекао је Алексић.