Народна странка

Алексић: Одбили смо ултиматум посредника ЕУ, нећемо у РИК и тело за контролу рада медија

Алексић: Одбили смо ултиматум посредника ЕУ, нећемо у РИК и тело за контролу рада медија

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас су евопарламентарци на крају дводневног дијалога о изборним условима опозицији понудили „ултиматум узми или остави“ и да је њихов циљ био да опозицију по сваку цену натерају да изађе на изборе, а да власт „да што мање, односно да не да ништа“.

„Ми смо тај ултиматум одбили и нећемо учествовати ни у надзорном телу за контролу рада јавних сервиса нити у Републичкој изборној комисији, јер ће тамо власт имати апсолутну већину и нећемо моћи да учинимо ништа на побољшању изборних услова. Та понуда не служи ничему“, рекао је Алексић у емисији „Утисак недеље“ на телевизији Нова С.

Алексић је навео да ће разговори бити настављени, јер је стање у Србији неодрживо и да „још није крај“, и додао да се опозиција мора борити заједно против власти.

„Ово је велика срамота за европарламентарце. Они нису хтели да поштују оно што су сами имали у извештајима Европске уније о Србији за 2019. годину и 2020. годину. Људи који су овде дошли као посредници као да нису читали шта је ЕУ рекла о стању демократије, изборних слобода и слободе говора у Србији“, рекао је Алексић.  

Упитан о изласку Народне странке на изборе у Неготину 17. октобра, Алексић је одговорио да ће та странка ускоро предати листу за те изборе.

„Учествоваћемо на изборима и учинићемо све што можемо да се одупремо притисцима. Избори у Неготину ће бити веома важан елемент за доношење одлука о даљим корацима везаним за парламентарне, београдске и председничке изборе најављене за 3. април 2022. године“, рекао је Алексић.

„Избори у Неготину нису променили нашу одлуку о бојкоту, ово је тест и експеримент у којем ћемо видети шта се догађа у пракси, а видимо да су огромни притисци у Неготину“, додао је Алексић.

Алексић је навео да Народна странка изласком на изборе није никога преварила, слагала нити је прекршила договор.

„Ово је суверено право наше организације“, рекао је Алексић.

На питање у чему се разликује одлука Народне странке о изласку на изборе у Неготину од одлуке странке Заједно за Србију Небојше Зеленовића о изласку на изборе у Шапцу прошле године, Алексић је одговорио да да је разлика „много велика“.

„Они су то урадили када је постојао Савез за Србију у којем смо донели одлуку о бојкоту избора и годину дана пре тога смо обећавали грађанима да ћемо бојкотовати изборе и обавезали се Споразумом са народом да ћемо бојкотовати изборе. Они су прекршили шири договор који смо имали. Сада свако има своју платформу и имамо легитимно право да у овом тренутку тактички донесемо одлуку и да видимо шта ћемо да радимо“, рекао је Алексић.