Народна странка

Алексић: Верујем да ће 2024. године бити избора на свим нивоима

Алексић: Верујем да ће 2024. године бити избора на свим нивоима

Шеф посланичке групе Народне странке у Скупштини Србије Мирослав Алексић изјавио је данас да верује да ће 2024. године бити одржани избори на свим нивоима, локални, покрајински и парламентарни, а да је врло могуће да председник Србије Александар Вучић поднесе оставку, па да буду одржани и председнички избори.

Алексић је у интервјуу листу „Нова“, упитан да ли је оснивање „државотворног покрета“ увод у изборе 2024. године, рекао да „сасвим сигурно јесте“, и да је Вучићу „потребно нешто ново с чим ће изаћи пред грађане“.

Додао је да не очекује изборе за Скупштину Београда у марту следеће године, јер не постоји ниједан једини разлог у овом тренутку за њихово одржавање.

Алексић је навео да не постоји ниједно рационално ни здраворазумско објашњење зашто Србија нема владу у ситуацији у којој је већина јасна.

„Вероватно ћемо је добити на истеку законског рока, а то је зато што Вучићу влада не треба, он ради сам. Не би ме чудило и да не формира владу у року, па да идемо на нове изборе“, рекао је Алексић.

Упитан о резултатима недавне седнице Скупштине Србије о Косову и Метохији, Алексић је одговорио да се од власти није чуло ништа ново, а да је већина одбила резолуцију коју је предложила Народна странка, као и предлоге других политичких групација.

„Нису хтели да се направи никаква стратегија, јер да имамо неку стратегију или преговарачки оквир, онда би председник морао да се држи тог оквира и тако раде све уређене државе. Нажалост, тако раде и самопроглашене приштинске институције и они имају стратегију, а Србија нема“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да је на балкону скупштинске сале био Милан Радоичић „као представник Срба са Косова“, али да он то није.

„Они су мафијашка организација која ништа добро није донела Србима са Косова и само праве проблеме. Они који се возе хеликоптерима кад долазе у Београд, живе у вилама и шетају се по јахтама, то нису представници Срба са Косова. Срби с Косова се боре да преживе сваки дан“, навео је Алексић.

На питање да ли Народна странка очекује позив за прикључивање „државотворном блоку“, Алексић је одговорио да „не верује“ да ће се то догодити, јер „они знају коме могу да упуте позив и с ким могу да разговарају, а сасвим сигурно да Народна странке не спада у ту групацију“.

„Политичка комуникација и медијски напади на релацији СНС и наше странке нису се променили ни за јоту. Напади у таблоидима од њихових ботова су ту и даље. Дакле, не верујем да ћемо такав позив добити, а свакако не бимо пристали на било какав договор с људима који су 10 година уништавали Србију, разарали државу, због којих су људи губили главе“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да је „српски блок“ једна у низу Вучићевих превара, којом покушава да забашури све лоше ствари у последњих 10 година, од организованог криминала и корупције, до разарања државних институција и безброј афера у које су умешани највиши државни функционери.

„Вучић ће да оптужи своје сараднике и рећи ће да није могао да се избори с тим и да зато хоће да се удружи с народом, да му уопште не треба странка, јер не може више да сноси одговорност других. Ту ће бити људи њему блиски, а да би био уверљивији, потребан му је и неко из ’опозиције’“, рекао је Алексић.

Упитан о мобилизацији 300.000 људи у Русији због рата у Украјини, Алексић је одговорио да је то лоша вест која показује да ће сукоб трајати много дуже него што се очекује, и додао да би Србија требало да учини све да задржи неутралност и да се не ставља ни на једну страну.