Народна странка

Алексић: Храна поскупела између 38 и 79 одсто, колика је тачно инфлација?

Алексић: Храна поскупела између 38 и 79 одсто, колика је тачно инфлација?

Шеф посланичке групе Народне странке у Скупштини Србије Мирослав Алексић позвао је данас гувернерку Народне банке Србије (НБС) Јоргованку Табаковић да каже колика је тачно реална инфлација, а не да, као и представници власти, понавља и „увија“ да је инфлација мања него што би могла бити и да није већа него у другим државама.

„Млеко је поскупело 38 одсто, јаја 75 одсто, јунетина 71 одсто, пилетина 79 одсто, шећер 64 одсто, уље 54 одсто“, рекао је Алексић на седници Одбора Скупштине Србије за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава.

Алексић је истакао да је 18. марта цена сирове нафте на светском тржишту износила 118,3 долара за барел и да је тада у Србији литар дизела коштао 187 динара, док је данас цена сирове нафте 88,6 долара за барел, а дизел у Србији кошта 217 динара по литру.

„Док на светском тржишту пада цена нафте, у Србији скаче цена бензина, гас у Србији је јефтинији него у Европи, а цене у Србији скачу“, рекао је Алексић.

Алексић је позвао Јоргованку Табаковић и да објави колики је бруто домаћи производ (БДП) по глави становника, јер се „чини да власт избегава да саопшти тај податак“.

„Колики је данас јавни дуг Србије, пошто сте тврдили да је крајем године 2021. године био испод 57,1 одсто БДП-а, а видимо да се Србија претходних месеци задуживала застрашујућом динамиком“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је Јоргованка Табаковић на седници одбора „одржала политички говор“, пошто је власт СНС-а увела праксу да политички функционери заузимају најважнија места у држави на којима би требало да буду професионалци, а не политичари.

„Тако је у НБС, тако је и у Безбедносно-информативној агенцији“, рекао је Алексић.

„Слушајући Јоргованку Табаковић помислио сам да живимо у Швајцарској или Норвешкој и да теку мед и млеко, а да су за све лоше криви међународни амбијент, бивша власт и увезена инфлација“, додао је Алексић.  

Алексић је рекао да није тачна тврдња гувернерке да је обим пољопривредне производње смањен због суше, и додао да је пољопривредна производња мања због небриге државе и десетогодишњег неулагања у наводњавање.

„Молим вас за мање политике, а више реалности. Лако је пребацивати кривицу на друге, бившу власт, рат, пандемију, геополитичку кризу, раст цена нафтних деривата… Да видимо да ли можда можемо нешто да поправимо, а не да ви као гувернерка НБС кажете да је кромпир поскупео 152 одсто због свадби које се организују јер нема више пандемије“, рекао је Алексић гувернерки НБС Јоргованки Табаковић.