Народна странка

Алексић: Власт није одустала од рудника литијума у Лозници, интерес грађана је да рудник не буде отворен

Алексић: Власт није одустала од рудника литијума у Лозници, интерес грађана је да рудник не буде отворен

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић и посланица Ивана Парлић рекли су данас у Лозници да је интерес грађана и државе да не буде отворен рудник литијума и да „зло новог окупатора, оличено у Рио Тинту“, може бити побеђено само заједничким деловањем народа, опозиционих странака и удружења грађана.

„Власт није одустала од отварања рудника литијума код Лознице и планира да целу Србију претвори у рударско окно, и зато морамо стално бити на опрезу. Само заједно можемо да се одупремо том погубном плану режима председника Србије Александра Вучића“, рекао је Алексић на конференцији за новинаре.

„Рио Тинто има озбиљне планове да отвори рудник литијума и та компанија планира десетинама година унапред, па јој неколико година одлагања не значи ништа“, додао је Алексић.

Алексић је истакао да је Рио Тинто „оставио пустош где год се на планети Земљи бавио ископавањем руда“.

„Зато ни по коју цену не смемо дозволити да опустоши Јадар и друге делове Србије. Рио Тинто, међутим, није једина компанија која планира да Србију претвори у рударско окно“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да рударске компаније најлакше остварују велике профите у државама у којима је власт корумпирана, а „врх власти у Србији је корумпиран до гуше“.

„За грађане који живе у Јадру требало би организовати екскурзије у Бор, Мајданпек и околна села да виде степен разарања и тровања, јер је то слика коју желе да направе и у Лозници. Наш народ бежи из Тимочке крајине, а долазе Кинези, који Србији продају злато ископано у Србији“, рекао је Алексић.

Алексић је позвао грађане да се ангажују у борби против „тровања Јадра и целе Србије“, и додао да ће посланици Народне странке у скупштини заступати интересе грађана Лознице и околине.

„Градоначелник Лознице Видоје Петровић не заступа интересе грађана, него интересе Рио Тинта и Вучићевог корумпираног режима и зато би га требало казнити на изборима. Не долази Рио Тинто да помогне Лозници него да оствари огроман профит и да оде, а нама да остави затроване земљу, воду и ваздух“, рекао је Алексић.

Ивана Парлић је рекла да ће заједничком акцијом бити „побеђено зло које оличавају Рио Тинту и Вучићев режим“, и истакла да се у Лозници „решава судбина Србије и зато зло мора бити поражено прво у Лозници“.

„Зло се побеђује политиком и активизмом, а ако буде требало и улицом. Лозница је пример како се издају национални интереси, а заступају интереси новог окупатора – Рио Тинта. Оно што се спрема Лозници, спрема се целој Србији. Издато је 186 дозвола за рударска истраживања, што значи да је цела Србија једно истражно поље за нове руднике“, рекла је Ивана Парлић.  

„Власт је изменила законе тако да погодују мултинационалним компанијама. Довољно је да донесу џак пун пара и са тим џаком закуцају на врата Александра Вучића, који је највећи антисрпски пројекат у историји. Вучић са скупштинске говорнице шаље сигнале Рио Тинту да се врати и најављује нова истраживања. Ко је он да одлучује да прода оно што су генерације браниле крвљу“, упитала је Ивана Парлић.

Ивана Парлић је рекла да Рио Тинто „неће бити први окупатор који ће бити поражен у Јадру“.

Повереник Народне странке у Лозници и одборник у локалном парламенту Владан Љубинковић рекао је да ће оснивање одбора Народне странке у Лозници ојачати фронт против отварања рудника литијума који угрожава све који живе у Јадру.