Народна странка

Народна странка Лесковац: Да ли су Аптив и Џинси доказ да је Србија постала колонија

Народна странка Лесковац: Да ли су Аптив и Џинси доказ да је Србија постала колонија

Држава чији број становника први пут пада испод 6,9 милиона и где је сваки пети становник старији од 65 година, води бригу о породици и наталитету. Радно способно становништво запослено ког „његовог величанства страног инвеститора„ ангажовано је овог “прохладног“ лета, када је температура просечно око 40 степени Целзијуса, да ради непрекидно, саопштила је Народна странка Лесковац.

Изгледа да се деца добијају и чувају на радним тракама и производним халама. Са екрана свих телевизија са националним фреквенцијама власт убеђује грађане како су нерадници и да им не треба нерадна недеља, а и сам вођа ради непрекидно, па зашто би онда поданици одмарали?

Закон о раду – шта то беше? Ко то треба да контролише послодавце?

Закон о раду у члану 51. - “прописано радно време недељно је 40 радних сати“, члан 53. став 2. – „прековремени рад не може да траје дуже од 8 сати недељно“,  члан 56. - „запослени може да ради најдуже 12 часова дневно, односно 48 часова недељно укључујући и прековремени рад“.

Примена закона у пракси - радници у „Аптиву“ 8 сати дневно 7 дана = недељно 56 сати. „Џинси“ - 11 сати дневно 5 дана + субота 8 сати = 60 сати недељно!

Послодавци су схватили да не постоји правна држава и одређују радно време по својим законима.

Да ли смо ми то постали колонија? Да ли ће сутра наша деца радити по 16 сати дневно од своје 15 године?
Вођа је забринуто рекао: „Неће имати ко да нам ради у фабрикама“. Можда зато инспекције рада не смеју да реагују у случају очигледног кршења радног права, рекли бисмо и основног људског права на одмор и живот у породици.

Да ли ће неко одговарати за кршење Закона о раду? Да ли живимо у правној држави?

Позивамо надлежне инспекцијске службе и институције да реагују, а Народна странка и њен правни тим ће стати у заштиту свих обесправљених радника и упутиће допис надлежним институцијама да раде свој посао, примене право и казне оне који крше Закон о раду.