Народна странка

Народна странка: Рио Тинто је крволочна звер, референдум је смртна пресуда за Србију

Народна странка: Рио Тинто је крволочна звер, референдум је смртна пресуда за Србију

Преузето са портала Нова.рс

 

Референдум о отварању рудника литијума у Лозници, који најављује председник Србије Александар Вучић неће сме бити одржан и неће бити одржан, речено је данас на конференцији за новинаре Народне странке у Крагујевцу.

Референдум је притисак на грађане и начин да се озакони злочин над целом Србијом, а планирано уништавање екологије Србије данас се брани у сваком дворишту и грађани не смеју да дозволе корумпираној власти да земљу претвори у ''рударску колонију'', истакнуто је конференцији за новинаре.

„Отварање рудника литијума ’Јадар’ компаније Рио Тинто јесте еколошка катастрофа, а не ’инвестиција деценије’, као што то власт обмањује грађане, јер би тај рудник затровао целу земљу, коју је корумпирана власт на челу са Вучићем и председницом Владе Србије Аном Брнабић довела на руб еколошке катастрофе“, рекла је председница Градског одбора Народне странке Ужице Ивана Парлић.

Ивана Парлић је навела да је планирано да се рудник простире на око 1.200 хектара плодног земљишта Мачве, а та огромна ископина би остављала више од 1,2 милиона тона отровне и канцерогене јаловине годишње.

“Рио Тинто се понаша као крволочна звер у јагми за ресурсе, а та звер има своје гнездо у Влади Србије. Све што чујемо од представника власти о просперитетном пројекту који ће унапредити живот грађана – управо је супротно. Овде је реч о монструозном руднику који ће трајно уништити целу земљу и због тога сви грађани морају да буду свесни да ово није локална ствар становника Лознице, већ свих нас“, рекла је Ивана Парлић.

Ивана Парлић је истакла да Вучић нема овлашћења да распише референдум којим би се изгласала „капитуалција земље“.

„Рио Тинто се понаша као окупатор и има подршку водећих корумпираних структура власти, које у јавности спроводе отворену пропаганду којом дугорочне троваче животне средине представљају као инвеститоре који ће препородити земљу“, рекла је Ивана Парлић.

“Ми смо дошли у ову ситуацију захваљујући коруптивним диловима низа политичара и због тога ћемо захтевати истрагу против свих који су нас довели у положај да постанемо рударска колонија на тлу Европе“ рекла је додала је Ивана Парлић, напомињући да су сви државни пројекти од којих директну корист има Рио Тинто интензивирани од 2017. године.

Потпредседница Градског одбора Народне странке Чачак Виолета Марковић рекла је да су највећи лобисти из врха државе за омогућавање Рио Тинту да ископава литијум Вучић, и Ана Брнабић и министарска рударства и енергетике Зорана Михајловић.

“Сваки одлазак Зоране Михајловић из министарства у министарство је заправо било обезбеђивање услова за рудник који планирају у Лозници. Као министарска енергетике је обезбедила све услове да се на тој локацији обезбеди довољно јака струја. Затим је као министарка рударства обезбедила све потребне дозволе, а као министарска саобраћаја утицала је да се трасира ауто-пут где треба. На крају смо имали и ситуацију да се по хитном поступку уради гасификација до Лознице. Јасно је да све то раде за рудник који желе ту да отворе“, рекла је Виолета Марковић.

Виолета Марковић је истакла да „ваздух и вода не познају катастарске општине“, и упозорила да истраживања која ће се обављати у појединим општинама не значе да је остатак Србије сигуран, те да против Рио Тинта мора да устане цела Србија.

На конференцији за новинаре је речено и да су САД, Немачка и друге европске земље много богатије литијумом од Србије, али да је једино у Србији власт довољно корумпирана да „зарад личних интереса прода национално здравље“ и одобри ископавање руде која ће дугорочно уништити воду, ваздух и земљу на територији целе државе.

Истакнуто је да кривци неће проћи некажњено.