Народна странка

Тодоровић: Забрињава Вучићев став да је храброст клати људе

Тодоровић: Забрињава Вучићев став да је храброст клати људе

Преузето са портала листа Данас.

 

Председников став да је разлика између мене и осумњиченог за тешка убиства само у томе што сам ја кукавица, па нисам клао, а онај је храбар па јесте, јасно доказује да он има један потпуно искривљен систем вредности, каже за „Данас“ адвокат Јовица Тодоровић из Народне канцеларије Народне странке Београд, осврћући се на изјаву Александра Вучића о њему.

Председник га је назвао криминалцем који је, за разлику од осумњиченог Марка Миљковића, “кукавица, па нема храбрости да коље”.

Вучић је ово рекао упитан да прокоментарише изјаву Тодоровића дату листу „Данас“ у тексту “Треба ли државни врх да буде позван да сведочи у процесу против Беливуковог клана”.

“Након што смо чули у медијима детаље његове одбране, али и коментаре Александра Вулина и Светозара Вујачића о тим детаљима, Миљковићеви наводи делују много конкретније, конзистентније, јасније и убедљивије него оспоравања његове одбране која су дали Вулин и Вујачић”, рекао је, између осталог, Тодоровић, што је испровоцирало срамну изјаву председника.

Тодоровић наглашава да Вучића не познаје, нити има досије у полицији да би га неко називао криминалцем “који се радује другом криминалцу”.

„Александар Вучић је, додуше, мој млађи колега са факултета, али никада нисмо имали прилику да се упознамо. Касније, животни путеви су нам били различити, он се бавио политиком, а ја струком, па се никада нисмо срели, нити упознали. Верујем да он није имао појма о коме износи онако тешке оптужбе. То говори о њему, његовом карактеру и васпитању. Његово деловање је такво одувек, он оптужује и вређа, и људе о којима не зна ништа“, истиче Тодоровић.

Он додаје да никада није имао никакве сукобе са законом, нити са другим друштвеним правилима. Како каже, више од пола живота је превалио поштујући закон, али и правила морала и добре, традиционалне обичаје народа коме припада и друштва у којем живи, и “зато су ове оптужбе и увреде толико саблазниле људе који га познају”.

„Председников став да је разлика између мене и осумњиченог за тешка убиства само у томе што сам ја кукавица, па нисам клао, а онај је храбар па јесте, јасно доказује да он има један потпуно искривљен систем вредности. Много пута сам истицао да је велика кочница због које наше друштво не може да се реформише, и да крене напред, заправо изван права и политике. Наиме, наше друштво је напустило систем вредности који се темељио на комунистичкој идеологији, а ни за 30 година од почетка транзиције није изградило нови, који би се темељио на вредностима грађанског друштва и националног патриотизма. Тако је дошло до тога да нисмо у стању да раздвојимо ратне злочине од националног хероизма и патриотизма, а ево и у свакодневном животу храброст од патологије убијања на најсвирепији начин, кукавичлук од поштовања људског живота, као врховне вредности у цивилизованом друштву“, наглашава Тодоровић.

„Изјаве Александра Вучића ме лично не дотичу свеједно ми је шта он мисли о мени лично, ако ме разумете”, каже Тодоровић,

Тодоровић додаје да га, међутим, забрињава Вучићев вредносни став који из те изјаве јасно произлази, јер Вучић у држави има апсолутну власт, он доноси законе, он извршава законе, он командује војском, полицијом и свим службама безбедности, он је у Србији господар живота и смрти.

„Ако он мисли да је храброст клати људе, а кукавичлук ако за тако нешто ниси способан, то забрињава. Забрињава, зато што је то систем вредности криминалних друштвених група, људи који нису прихватили вредности цивилизованог људског друштва;“ наводи Тодоровић.

„Такве људе, и то добро знамо још са факултета и мој млађи колега и ја, када свој систем вредности почну да претварају у живот вршењем кривичних дела, држава најпре изолује, а затим према њима примењује посебне мере ресоцијализације, да би их оспособила за повратак у друштво“, закључује Тодоровић.