Народна странка

Ивана Парлић: Против Пашалића у току пет поступака због мобинга, отишла трећина запослених

Ивана Парлић: Против Пашалића у току пет поступака због мобинга, отишла трећина запослених

Посланица Народне странке Ивана Парлић изјавила је данас да се против заштитинка грађана Зорана Пашалића „због мобинга“ води пет поступака пред Вишим судом у Београду и да је управној инспекцији поднето десет представки због различитих незаконитости и неправилности и у току је исплата тужиоцима по различитим основама.

„Како су заштићени грађани који раде код заштитника грађана? За време Пашалићевог мандата институцију је напустила трећина запослених. Тренутно их ради 73, било их је 102, а од тих 73 само њих 27 ради по притужбама грађана, тако да све притужбе лица лишених слободе обрађује само један запослени“, рекла је Ивана Парлић на седници Скупштине Србије.

„Само један запослени обрађује и све тужбе које се односе на ПИО фонд, на радне односе и социјалну заштиту, док у тиму за медије заштитника грађана ради чак четворо запослених“, додала је Ивана Парлић.

Ивана Парлић је навела да је током 2020. године покренуто пет дисциплинских поступака против пет запослених у институцији заштитника грађана и сви су 2021. године обустављени без објашњења, али је троје запослених било принуђено да напусти институцију.

„Последњи конкурс за запошљавање вођен је незаконито и ви знате по којим основама јер су вам запослени писали притужбе“, рекла је Ивана Парлић заштитнику грађана.

Посланица Народне странке је навела да у Одељењу националног механизма за превенцију тортуре нису примљени компетентни кадрови нити они који имају радно искуство, већ син бившег државног секретара Министарства правде Чедомира Бацковића.

„Разговори које Пашалић обавља са грађанима требало би да буду доступни јавности као и њихов исход“, рекла је Ивана Парлић.

Ивана Парлић је додала да су „занимљиви разговори“ које је Пашалић водио са становницима неформалног насеља „Вијадукт“ о условима њиховог исељавања.

„Они су били принуђени да потпишу документ којим се одричу права на жалбу или било које друго правно средство у том поступку. Да ли је то могуће у правној држави“, упитала је Ивана Парлић.