Народна странка

Ивана Парлић: Донети трајну забрану ископавања литијума у Србији

Ивана Парлић: Донети трајну забрану ископавања литијума у Србији

Посланица Народне странке Ивана Парлић изјавила је данас да је неопходно донети трајну забрану ископавања литијума и бора у Србији и да „нема више шта да се разговара“ са Рио Тинтом, јер би сви даљи разговори били корак уназад.

„Штета још није настала али смо на корак од неповратне катастрофе и потпуног пораза Србије. Морамо да се као народ уздигнемо и одбранимо. Забрану би требало да подрже сви грађани, без обзира да ли су гласали за власт или опозицију, јер би отварање рудника значило пропаст животне средине“, рекла је Ивана Парлић на седници Одбора Скупштине Србије за заштиту животне средине, одржаној у Лозници.

„Земља у Србији припада народу, а не највећем лобисти Рио Тинта Александру Вучићу, ни Дубравки Ђедовић нити Ани Брнабић. Мештани села око Лознице кажу да се купају у реци Јадар и они хоће да се у тој купају и њихови потомци. Природа мора да остане очувана и после нас“, додала је Ивана Парлић.

Ивана Парлић је навела да је Рио Тинто „поткупио Владу Србије, новинаре, професоре и читаве факултете“.

„Профит компаније Рио Тинто није интерес ни народа нити Србије. Зато нећемо расправљати са њима и не морамо да им се правдамо зашто нећемо рудник литијума. Државни органи доносе законе и акте у корист интереса приватних компанија, и у таквим условима нема никакве расправа – борићемо се за нашу земљу где год буде требало“, рекла је Ивана Парлић.

Ивана Парлић је додала да су посланици СНС-а заказали паралелну седницу одбора у Београду јер су хтели да спрече да се чује „истина о Рио Тинту и Лозници“.

„Они можда могу да гасе микрофоне, али не могу да угасе отпор народа. Можда је Вучић уцењен, можда је продавао оно што није његово, али то нас не занима, јер он не може да продаје оно што је наше“, рекла је Ивана Парлић.  

Ивана Парлић  је навела да је Рио Тинто „случај највеће корупције у којој учествују  представници власти“ и да је о томе неопходно спровести детаљну истрагу.