Народна странка

Новаковић: Галенсу профит, а грађанима главобоља

Новаковић: Галенсу профит, а грађанима главобоља

Поводом изјаве градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића да ће се нови ГУП наћи на дневном реду градске скупштине током јуна или јула месеца, желим да укажем на четири видне мањкавости начина на који је градска власт приступила доношењу најважнијег планског документа Новог Сада.

Прво - начин на који Милош Вучевић образлаже и промовише ГУП видљиво је поједностављивање и незнање значаја и функције овог документа.

ГУП није само најзначајнији плански документ и оријентир за урбанисте и инвеститоре, како проблем сагледава градоначелник него студија која дефинише кључне процесе у животу града, који ослобађају и подстичу развојне потенцијале Новог Сада.

У новом ГУП-у не постоји ниједна идеја нити предлог како урбани живот града уредити начином који доноси нови квалитет - Нови Сад се гради, али се не развија.

Грађевински се шири, али се урбано не уређује.

Друго - чак и урбанистичка димензија новог ГУП-а не нуди ниједан креативни помак.

Из документа је видљиво да се "урбанизам" свео на грађевинску експанзију и станограђевинску метастазу града.

Нови Сад је постао град по мери инвеститора.

Централне одреднице нових урбанистичких планова су висока спратност и ниво изграђености објеката, а не садржаји који живот у нашем граду чине функционалнијим и угоднијим.

Инвеститори добијају, а грађани губе.

Профит је прогутао идеју хуманог урбаног живота.

Треће - све што је опозиција говорила о пројекту "Нови Сад на води", показало се као потпуно тачно.

Сва планска документа до доласка СНС-а на власт предвиђала су развој спорта, туризма и рекреације на потезу Рибарско острво,

Морнарица, Бродоградилиште, Каменичка Ада и Шодрош.

Овим планом се на најлепшем делу дунавске обале планира градња зграда изразито високе спратности.

То је план којим ће приобаље бити обесмишљено градњом тајкунског насеља.

Они који буду могли да плате од 4.000 до 7.000 евра по квадратном метру у зградама које ће потпуно узурпирати обалу, имаће поглед на Дунав и Фрушку гору.

Ми, остали смртници, гледаћемо то простачење, посељачење и убијање духа овог града.
Четврто - на простору Бродоградилишта, које је у власништву компаније Галенс предвиђена је градња зграда од 20 спратова.

Дакле, коруптивна веза између градоначелника Вучевића и власника ове компаније Небојше Петрића потпуно је очита.

Када Галенс 2017. године купује објекте Бродоградилишта, то је потпуно безвредна парцела, која се налази у кориту реке, без могућности било какве станоградње.

Куповина ове парцеле је била исплатива једино уз договор градске власти и власника ове компаније - да се у догледно време испланира и изгради насип око Бродоградилишта, који би ово "водно"  претворио у грађевинско земљиште.

Посао за тужилаштво и полицију је да испита како се Галенс и градски оци уопште усуђују да граде на земљишту које није Галенсово.

Наиме, купујући Бродоградилиште, Галенс је постао власник објеката, али не и земљишта.

Има право коришћења, али не и право својине.

До овог тренутка Галенс није урадио конверзију права коришћења у право својине.

Утолико је највећа дрскост у новијој историји Новог Сада садржана у чињеници да је будући изглед зграда већ пројектован, а да основни урбанистички планови нису ни усвојени.

Марифетлук не само да је учињен, него се он и не крије.

Позивамо зато тужилаштво и полицију да обрате пажњу на јасан и недвосмислен пример кривичног дела "трговине утицајем" између компаније Галенс и градоначелника Вучевића, као марионете крупног капитала.

Свако заташкавање и нечињење, такође је кривично дело.


Председник Градског одбора Народне странке Нови Сад
Борислав Новаковић