Народна странка

Новаковић: Оде Хоргош на добош

Новаковић: Оде Хоргош на добош

Изјава министра унутрашњих послова Братислава Гашића, који је поводом наглог погоршања безбедносне ситуације у насељеном месту Хоргош рутински обећао да ће "безбедност сваког грађанина Србије и њихова имовина бити заштићени", отвара три логична и неизбежна питања.

Прво, како се и поред напора државе да обезбеди нормалан живот грађана у пограничном делу према мађарској граници, безбедносна ситуација и даље драстично и драматично компликује и ескалира у нежељеном правцу.

Наиме, до последњих оружаних инцидената у Хоргошу, обрачуни зараћених криминалних група, које се баве кријумчарењем људима, одвијали су се у шумама, атарима и напуштеним кућама дуж пограничног појаса.

По први пут се пуцање и пушкарање из ватреног оружја са периферије пренело у центар насељеног места.

Овим је лична безбедност грађана непосредно угрожена на најризичнији начин. Право је чудо да поред међусобног рањавања припадника криминалних група, није страдао и неки становник Хоргоша.

Дакле, протоком времена, држава се није организовала боље него горе. Безбедносна ситуација се није поправила него је додатно погоршана.

Друго, да ли ће професионални ангажман новог министра унутрашњих послова Гашића бити континуитет или радикалан прекид праксе коју је успоставио бивши министар Александар Вулин.

Није никаква тајна да је у време Вулиновог министровања успостављена коруптивна веза између високих полицијских службеника и кријумчарских криминалних група. До танчина је разрађен механизам илегалног пребацивања миграната преко границе, уз договорени коруптивни износ у кешу.

Ово срамно и за државу компромитантно понашање и поигравање људским судбинама мора престати.

Ако се држава декларативно залаже за разоружање криминалних група, а оружја свакодневно има све више, поставља се питање да ли су јачи криминалци или полицајци? Да ли боље информације имају кријумчари или службе безбедности? Да ли држава може да води одговорну и кредибилну безбедносну политику или ће нам из Европске комисије и даље стизати бламантне оцене и процене?

Треће, осим Гашићеве изјаве, која представља испразно и уобичајено обећање, медијског хапшења недужних људи, који су држани као стока у тору и манекенисања у униформама, остаје нејасно шта нови министар унутрашњих послова има намеру да уради у професионалном смислу да би безбедност грађана била очувана и гарантована.

Нажалост, у Хоргошу смо присуствовали само још једној неодмереној демонстрацији силе, након што се опасан инцидент већ догодио.

Та врста полицијског кастинга, безбедносног манекенства и борбеног парадирања је већ виђена пракса, која није дала резултат него је стварала нове проблеме. Гашић мора да промени пут, јер оно што је радио Вулин је била странпутица.


Борислав Новаковић
народни посланик Народне странке