Народна странка

Боровић: Додатна дискриминација домаћих радника и привреде

Боровић: Додатна дискриминација домаћих радника и привреде

Од 1. марта су почеле да се примењују олакшице за запошљавање повратника и странаца, односно лица "која имају посебно стручно образовање и за чијим радом постоји потреба која се не може лако задовољити на домаћем тржишту рада".

То практично значи да ће послодавац који их запошљава имати умањење од 70 одсто основице на коју се рачунају стопе пореза и доприноса, односно да се на 30 одсто плате запосленог плаћају порези и доприноси, а преостали износ се уопште не опорезује.

Прво, потпуно је нејасно како ће се доказивати овај услов остваривања олакшица око стручног образовања у случају пореске контроле, јер уредбом и законом то није уопште дефинисано и прецизирано.

Друго, шта значи да се не могу "лако задовољити на тржишту рада", у ситуацији када се близу 40 одсто радно способног становништва води као радно неактивно, не припадају ни категорији запослених ни незапослених и "невидљиво" је у статистици којом се оперише, па и када је реч о њиховој образовној структури.

Заправо реч је о грубој дискриминацији наших радника на уштрб страних (па и повратника) из исте врсте делатности и истог образовног нивоа и вештина.

Ради се и о томе да ће радници са најнижим зарадама, па и са минималним, заправо финансирати порезе и доприносе оних који имају највеће зараде у Србији јер се ради о дефицитарним и скупо плаћеним пословима.

Слично субвенционисаним страним инвеститорима које практично финансира домаћа привреда, често и конкурентска тим странцима.  

 

Борислав Боровић
председник Одбора Народне странке за привреду и финансије