Народна странка

Борислав Боровић: Весић троши 340 милиона евра из градског буџета без икакве контроле

Борислав Боровић: Весић троши 340 милиона евра из градског буџета без икакве контроле

Народна странка саопштила је данас да градски челници Београда Зоран Радојичић и Горан Весић располажу са 40 милијарди динара, односно 340 милиона евра, што је готово трећина градског буџета, које без полагања рачуна могу да потроше на запошљавање партијских кадрова СНС-а без конкурса и на куповине мимо Закона о јавним набавкама.

„Стандард грађана је озбиљно угрожен и повећањем цена комуналних услуга, повећањем пореза на имовину и разних парафискалних намета, а власт безобзирно троши новац Београђана на запошљавање партијских кадрова и нетранспарентне набавке“, рекао је председник Одбора за привреду и финансије Градског одбора Народне странке Београд, економиста Борислав Боровић.

Боровић је објаснио да је у градском буџету планирано невероватних 340 милиона евра за услуге по уговору и специјализоване услуге, које су типичан пример дискреционог права налогодаваца буџета да располажу тим новцем на потпуно нетранспарентан начин и без обавезе образложења о начину и критеријумима трошења“.  

„По истом моделу черече се и буџети свих београдских општина. Тако је недавно ухапшени председник општине Палилула Александар Јовичић дискреционо располагао са 111,73 милиона динара за услуге по уговору и са 37 милиона за специјализоване уговоре“, додао је Боровић.

Боровић је навео да су 2020. године све београдске општине, не рачунајући Сопот за који нема података, за услуге по уговору и специјализоване услуге потрошиле чак две милијарде динара.  

„У буџету Града Београда за 2021. годину и у два ребаланса је дошло је до шизофрене промене приоритета буџетских расхода, па се на уштрб инвестиција, инвестиционог одржавања, модернизације управе и социјалне помоћи најугроженијим суграђанима, ненормално повећавају трошкови за услуге по уговору и специјализоване услуге без икакве контроле и уз избегавања закона, што је скандал без преседана“; додао је Боровић.

Боровић је подсетио да већ постоји буџетска резерва за трошкове који се не могу прецизно унапред предвидети, и додао да се зато ти трошкови морају свести на минимум и на изузетке уз боље планирање буџета.  

“У супротном, њихово повећање је грубо урушавање буџетског система, а управо фарсичне варијанте злоупотребе овог принципа добијају свој крешендо у буџетима града и општина, где је прогресивни раст ових трошкова основа за озбиљну сумњу да је реч о коруптивним радњама у трошењу новца пореских обвезника“, закључио је Боровић.