Народна странка

Анђелковић: Загађење воде се шири Србијом, бистри потоци претворени у колекторе

Анђелковић: Загађење воде се шири Србијом, бистри потоци претворени у колекторе

Председник Одбора Народне странке за заштиту животне средине Александар Анђелковић изјавио је данас да се „загађење пијаће воде шири Србијом“ и да је веома забрињавајуће што је постојала могућност да су грађани у 39 општина „у неком тренутку“ пили микробиолошки неисправну воду, односно воду загађену фекалијама, што се наводи у извештају Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

„Посебно забрињава што је извештај показао да је вода микробиолошки неисправна и у брдско-планинским пределима, где је вода иначе квалитетна“, рекао је Анђелковић телевизији Н1.

Институт „Батут“ је 14. септембра објавио извештај о исправности воде у јавним водоводима за 2021. годину.

„Проблем неисправне воде јавља се у Чајетини, Новој Вароши и Бајиној Башти, јер се више не може сакривати оптерећење од загађења. Испитивања се обављају и на извориштима, акумулацијама, у токовима, у фабрикама и у дистрибутивној мрежи“, рекао је Анђелковић.

Анђелковић је истакао да у извештају, међутим, нема података одакле су узети узорци неисправне воде, нити колико дуго је то загађење трајало.

„Проблем је што се загађење све више шири Србијом. У брдско-планинским пределима проблем су кланице, млекаре, дрвно-прерађивачка индустрија. Потоци са којих се најчешће узима вода за водоснабдевање претворени су у колекторе отпадних вода“, рекао је Анђелковић.

Председник Одбора Народне странке за заштиту животне средине упозорио је на повећање броја општина са микробиолошки неисправном водом, тако је вода сада неисправна у 39 општина, у поређењу са 36, колико их је било 2019. године.

Анђелковић је навео да је вода физичко-хемијски неисправна углавном у средњем Банату.

„Када су у води присутни одређени елементи попут магнезијума, онда таква вода може да се користи у краћем периоду јер не утиче у великој мери на здравље људи.

Када, међутим, у води има арсена или живе, као што је случај у Зрењанину, тада мора да се заустави снабдевање становништва водом“, рекао је Анђелковић.

Анђелковић је  додао да „апостроф мора да буде на микробиолошкој исправности“, јер су то воде које су загађене фекалијама“.