Народна странка

Народна странка Зрењанин: Отворено писмо амбасадорима Аустралије и Републике Кореје

Народна странка Зрењанин: Отворено писмо амбасадорима Аустралије и Републике Кореје

Данас 15. априла 2021. у Зрењанину се одржава још једна лакировка под називом "Зелена Србија" у којој локална власт екоманипулацијом односно такозваним greenwashing-ом организованим око садње дрвећа и акције озелењавања скреће пажњу јавности са заиста важних тема. У претходним недељама гости градоначелника су били чак и представници Линглонга. Сада су нам у гостима и Њ.Е. Амбасадорка Аустралије госпођа Рут Стјуарт и Њ.Е. амбасадор Кореје Чое Хјонг-чан, овом приликом као грађани Зрењанина упућујемо отворено писмо Екселенцијама

Ваша Екселенцијо,

првенствено желимо Вам добродошлицу у Зрењанин у којем ћете, сигурни смо провести пријатно време, али и видети и упознати се са низом историјских, културних и економских показатеља као и учествовати у акцији "Зелена Србија" коју организује локална самоуправа. Са друге стране оно што смо сигурни да нећете видети, или бар не директно а на шта бисмо Вам ми скренули пажњу, уколико нам дозволите су:

Сигурни смо да ће Вас упознати са локацијом и значајем Царске баре специјалним резерватом природе који је под Рамсарском конвенцијом. Али Вас неће упознати да је на само 2 километра ваздушном линијом у фази изградње погон за производњу гума. Овај производни погон је предмет низа активности еколошких удружења и НВО услед крајње нетранспарентности и сумњиво спроведених процедура, а са потенцијалним капацитетом озбиљног негативног утицаја, како на Царску бару, тако и на животну средину и здравље грађана Зрењанина.

Погон за рециклажу пластике у приградском насељу који је својим радом девастирао животну средину, и према за сада незваничним информацијама, загадио локално водоизвориште чиме је директно угрозио опстанак више хиљада грађана, а који упркос изреченој забрани рада и даље послује.

Воду из чесме у чаши, којом Вас нико неће понудити јер је већ преко 20 година она забрањена за пиће, а упркос изградњи такозване фабрике воде и обећањима да ће санитарна вода потећи из славина 2015 године, то се још није десило.

Низ несанитарних дивљих сметлишта на многим локацијама око града па и самом у граду и његовим централним зонама о којима нико не брине. 

Ваша Екселенцијо, добродошли сте у наш град како формалним, тако и неформалним поводом, увек ћемо Вас радо видети, угостити и разговарати са вама, али овом приликом Вам скрећемо пажњу да учествујете у пројекту греенњасхиг-а, организованом од представника једнице локалне самоуправе који су искористили иницијативу наших грађана и засади парк који би добио име познатог кантаутора са ових простора, а који је преминуо од последица ЦОВИД19. Игноришући молбе становника Зрењанина, једна добра и позитивна иницијатива која би окупила све грађане без обзира на њихову позадину искориштена је у политичке сврхе, чему и Ви, Ваша Екселенцијо, данас присуствујете.

Народна странка Зрењанин