Народна странка

Народна странка Вождовац: Спречите вандализам на Вождовцу

Народна странка Вождовац: Спречите вандализам на Вождовцу

Пре неколико дана у насељу Браће Јерковић непознати починиоци су запалили подлогу на дечијем игралишту и изазвали су мањи пожар, направили материјалну штету и угрозили безбедност станара.

Народна странка најоштрије  осуђује овакво понашање и позива надлежне органе да што пре пронађу и казне одговорне. Заменик градоначелника Горан Весић је изјавио да ће тражити измену закона како би се хулиганско понашање могло оштрије казнити.

Подсећамо заменика и целокупну јавност да су овакви поступци последица односа највиших државних функционера према насилничком понашању. У земљи у којој се председник јавно хвали да је био хулиган и да се тукао по улицама и утакмицама, у којој председник позива политичке противнике на физички обрачун и у негативном контексту користи реч девојчица, тешко да можемо очекивати смањење насиља и већу родну равноправност. Иако је председник јак само на речима ипак обавља највишу државну функцију и његови ставови самим тим, на жалост, имају велики утицај на целокупно друштво.

У насељима на Вождовцу окупљају се навијачке групе које обележавају територију цртајући графите и ознаке по зградама. Седе по парковима често и око логорске ватре у касним вечерњим сатима што изазива осећај страха код грађана.

Захтевамо од општинских и градских власти да санирају дечије игралиште по највишим грађевинским и безбедносним стандардима и да појачају безбедност на Вождовцу. За свако вандалско понашање директну одговорност има државни врх али и локална самоуправа зато што не чини довољно на превенцији и спречавању вандалског и насилничког понашања.

Бошко Шиндић
председник ОО Народне странке Вождовац