Народна странка

Верица Милановић (Краљево): Закон о експропријацији је легализација отимања земље суграђанима

Верица Милановић (Краљево): Закон о експропријацији је легализација отимања земље суграђанима

Да СНС власт нема добре намере са предлогом новог Закона о експропријацији грађани Краљева немају никакву дилему, на сопственој кожи су осетили бахатост власти и бригу искључиво за сопствене интересе и интересе страних инвеститора.

Известиоци Владе Србије на јавној расправи поводом просторног плана подручја посебне намене мешовитог војно-цивилног аеродрома Морава 22. септембра 2021. године, били су изненађени количином беса мештана краљевачких села (Обрва, Лађевци, Милочај, Тавник, Цветке), као и чачанског села Катрга. Бес је био оправдан јер им се буквално отима земља, угрожава егзистенција читавих породица, без адекватних одговора ни на једно питање које су им директно поставили. Директно су оптужени од стране мештана и они и републичка и локална власт да су противно закону извршили пренос власништва парцела, без сагласности правих власника. Аргументујући исто изводима из Катастра, мештани су припретили и подношењем кривичних пријава за све оне који су вршили криминалне радње у спорном поступку. Известиоци да би смирили грађане, обећали су да ће са надлежнима договорити да све отклоне и гле чуда, досетили су се да проблеме реше тако што ће легализовати отимање земље новим Законом о експропријацији. Нећемо вам то дозволити, одговараће сви они који су се усудили да ове криминалне радње спроведу.

Народна странка Краљево је против скандалозног Предлога закона о експропријацији, јер исти удара на приватну имовину грађана и даје Влади право да сама проглашава пројекте од јавног интереса, као што је случај у Краљеву, тј. да предлаже пројекте који апсолутно не одговарају стању на терену, наносећи огромну штету грађанима.

Самовоља и робовласнички карактер режима се огледају и у другом спорном закону који омогућава даље понирање демократије у Србији, која је ионако и сувише угрожена.

Из Народне странке Краљево наглашавамо да смо изричито против измена Закона о референдуму, јер се предложеним изменама поништава основни смисао референдума, а то је, да о суштински битним питањима одлучује већина.

Верица Милановић
члан Главног одбора Народне странке и ГрО Краљево