Народна странка

Народна странка Суботица: Вратићемо пензије суграђанима

Народна странка Суботица: Вратићемо пензије суграђанима

Народна странка позива све грађане и пензионере да дају свој потпис за враћање отетих пензија и прикључе се акцији „Вратити отето“.

Актуелни режим је противправно и противуставно за 4 године (2014-2018) отео од пензионера 839 милиона евра, и то тако што је пензије преко 25 хиљада смањивао, а свима заједно није повећавао / усклађивао, иако је по закону то морао да уради. То је највећа државна пљачка у 21. веку, а у којој је пензионерима актуелни режим отео део пензија, а да никог од њих није питао, а уз то их је још и преварио, јер им је другачије  обећавао.

Пензија је стечено право и у свакој нормалној држави је неприкосновена и неповредива. И није смела да буде отимана. Једино у случају рата држава може да завуче руку у пензиони фонд, али првом следећом приликом је исто дужна правично да врати. У овом случају је режим незаконито и неуставно нашим пензионерима завукао руку у џеп.

Народна странка се обавезује ће вратити сваки динар отет од пензионера. Природно је да се људи питају: одакле?  Има одакле - потребно је направити само одређене прерасподеле. Није нормално да страни инвеститори добијају толики новац, није нормално да држава финансира ирационалан пројекат новог националног стадиона који ће да кошта бар 250 милиона евра, када се за само за његову цену може исплатити добар део дуга пензионерима.

Праведно је и потребно вратити пензије људима, и то прво пензионерима којима су пензије отете, а потом онима којима су пензије умањене, што је по нашим проценама износи 839 милиона евра, а то је сасвим изводљиво и сасвим плативо.

Народна странка даје реч да ће када преузме одговорност за вођење државе вратити отете пензије. Ако буде среће директно пензионерима, ако не, њиховим наследницима. То је питање елементарног морала, односа према најстаријим суграђанима, враћања поверења у државу, али правно и уставно питање. Нећемо чекати да наши људи правду траже по европским судовима, већ ћемо вратити пензије свима њима у што краћем року, јер још једном тражити од њих стрпљење је крајње безобразно и аморално.

Градски одбор Народне странке Суботица позива све грађане и пензионере да дају свој потпис за враћање отетих пензија, што могу учинити викендом од 8-12 часова на штандовима Народне странке или средом од 17,30-19,30 часова у просторијама на адреси Целовечка 7, Суботица.  

Лазар Зелић
председник Форума пензионера Народне странке Суботица