Народна странка

Народна странка Суботица: Неопходан нови Закон о раду који ће боље штити права радника

Народна странка Суботица: Неопходан нови Закон о раду који ће боље штити права радника

У светлу пандемије, која вец дуго траје и која је на много начина  изменила свет , дошли смо до кризе која је променила поглед на друштво, а посебно на економију и активности појединих привредних грана. Економска криза у Србији је додатно продубљена штетним деловањем извршне власти и Кризног штаба које ће имати несагледиве последице не само по запослене и послодавце, већ  на све грађане и будуће генерације.

Сада је већ јасно да ће  многе ствари тешко попримити нормално стање и облике , те да ћемо се морати  брзо навикавати на нове околности и трендове. Зато су нам потребне суштинске промене система владања, и јасан отклон од трагичне и неуспешне политике актуелне власти.

Поштен рад никада није био мање цењен, права радника никада мања, а лоши послодавци као никада пре нису имали бољи изговор да унизе, обезвреде и онако умањена права својих запослених.

А о карактеру закона о раду, отказима путем СМС порука и мејлова, угроженим правима запослених жена, мајки, лица са посебним потребама,., да не говоримо.  

Синдикалне вође постају мета, који се, не бирајући средства, настоје уклонити, да не буду препрека поретку неолибералног профита односно партократског пословања.

У таквом амбијенту синдикално удруживање и јачање солидарности је једини делотворан одговор на деструктувно деловање послодаваца, како приватних, тако и државних. 

У свим временима, и у свим друштвеним околностима, победе су се постизале само   доследном борбом за правду и радничка права, јединством и солидарношћу. Тако мора бити и данас, и то је наш императив.   

Стога, када Народна странка преузме одговорност за вођење државе посветити ће пуну пажњу побољшању радничких права и обезбедити равноправан социјални дијалог, који се неће бити подређен привилегованом крупном капталу и уском кругу моћника.

Народна странка се обавезује поништити постојећи и донети нови Закон о раду којим ће бити права радника бити уређена у складу на најбољом европском праксом социјално одговорних држава.   

Живео 1. мај – Међународни празник рада!

Александар Илић
Председник ИО ГрО Народне странке Суботица