Народна странка

Народна странка Сента:Не палите стрништа!

Народна странка Сента:Не палите стрништа!

Народна странка Сента упућује апел пољопривредним произвођачима да не пале стрништа након жетве. 

Земљиште, као кључ успеха сваког доброг пољопривредног газдинства, је основа пољопривредне производње и захтева брижљиво поступање и управљање. Жетва је у јеку, а сведоци смо да непосредно након жетве житарица, долази до масовног паљења стрништа и жетвених остатака на самој парцели, што доводи до низа негативних последица по екосистем. Паљењем жетвених остатака угрожава се микрофлора и фауна у делу ораничног слоја, те се на тај начин губи потенцијална органска маса.

Паљење не доноси корист

Паљењем биљних остатака уништавају се микроорганизми, чиме се нарушава природна равнотежа у корист узроковача болести и штетних микроганизама. Паљењем стрништа стварају се изузетно високе температуре, које убијају и уништавају корисне микроорганизме земљишта у ораничном слоју, чак до 5 цм дубине. Приликом паљена стрништа страдају и кишне глисте, као и друге животње које су веома битне за стварање хумуса. 

Након паљења, плодни слој земљишта прекривен је пепелом, што се касније претвара у прашину. Њу испирају кише и односе ветрови, односно нестаје плодни слој. У пракси је чест случај да паљење стрништа прерасте у велику опасност по човека, јер се ватра може проширити и изазвати пожаре већих размера.

Спаљивање жетвених остатака најлошији је могући избор за пољопривредника. Поред негативног утицаја на екосистем, паљењем стрништа угрожавају се људски животи и имовина. Паљењем органске масе на парцелама које су непосредно поред саобраћајница отежава се саобраћај због веома великог присуства пепела и дима. Дим који долази са њива уз саобраћајнице озбиљно може угрозити учеснике у саобраћају и бити узрок саобраћајних несрећа. Такође, угрожава се и дивљач, те загађује животна средина димом. 

Паљење стрништа не доноси ништа корисно и само штети произвођачима. Зато је важно одмах након жетве заорати биљне остатке, односно обавити љуштење стрништа.

Стара изрека говори: „Ватра је добар слуга, али лош господар“. Питање је требају ли наше оранице лошег господара?

Будимо добри господари према земљи која нас храни!

Наташа Адеми
председница ОО Народне странке Сента