Народна странка

Народна странка Пожаревац: Одбачена кривична пријава против градоначелника

Народна странка Пожаревац: Одбачена кривична пријава против градоначелника

Како снимак и признање на конференцији за медије није довољан доказ изборне неправилности, питање је које Градски одбор Народне странке Пожаревац поставља у вези са обавештењем које је добио од Основног јавног тужилаштва у Зајечару.

Основно јавно тужилаштву у Зајечару одбацило је кривичну пријаву коју је поднео Градски одбор у Пожаревацу против актуелног градоначелника Пожаревца и члана Градског већа због изборних неправилности 21. јуна 2020. године у Зајечару, а које је на конференцији за медије потврдио и сам градоначелник Пожареваца у вези са сопственим учешћем на изборима у Зајечару.

Након добијања штурог обавештења у коме се налази и информација да пријављена дела немају основ који се гони по службеној дужности, Градски Одбор Народне странке Пожаревац наводи следеће:

Ова пријава послата тужилаштву настала је на основу снимка који је био виђен и приказан у целој Републици Србији на коме се види како актуелни градоначелник Пожаревца са чланом Градског већа обилази потенцијалне гласаче евидентирајући њихова имена, на дан избора 21. јуна 2020. године.

Подсећања ради Градски одбор Народне странке Пожаревац поднео је кривичну пријаву због постојања основане сумње да су учинили следећа кривична дела:

- Повреда тајности гласања из члана 160 став 1 Кривичног законика

- Повреда права гласања из члана 155 став 2 Кривичног законика

Ипак у самом обавештењу упућеном од стране Основног јавног тужилаштва у Зајечару за ова дела наводи се да се она не гоне по службеној дужности.

Ове сумње поред видео снимка могу свакако бити поткрепљене и самим резултатима локалних и парламентарних избора у Зајечару те се не можемо отргнути утиску да су ове радње са директним умишљајем имале за циљ само једно, а то је да се коришћењем притисака оствари што бољи резултат за одређену политичкку опцију, те свакако се може доћи до закључка да је ово само још један доказ спреге Српске напредне странке и судских органа у Зајечару.

Имајући предходно наведено Градски oдбор Народне странке Пожаревац наводи да је управо спречавање било какве врсте притисака на бираче као и обезбеђивање њихове слободе избора једна од најбитнијих услова да било који избори буду поштени и слободни, те да би се ово остварило неопходно је на првом месту спречити притиске на запослене у јавном сектору као и обезбедити непристрасну улогу тужилаштва у самом изборном процесу.

Ово ће бити један од првих задатака Народне странке након промена које ће свакако уследити, јер свакако да се из горе наведеног може закључити да неопходни реваншизам који ће се огледати у поштовању закона мора бити спроведен.

Народна странка Пожаревац