Народна странка

Народна странка Петровац на Млави: Скоро 30 хиљада евра за лакирање трга, крајњи резултати незадовољвајући

Народна странка Петровац на Млави: Скоро 30 хиљада евра за лакирање трга, крајњи резултати незадовољвајући

Како је дошло време да се централни градски трг и пешачка зона мало освеже, наша локална самоуправа решила је да потроши нешто новца у те сврхе. Оправдање за трошење новца названо је "Текуће поправке и одржавање, лакирање трга и пешачке улице". У преводу - заштитно лакирање подлоге од штампаног бетона. На позив за подношење понуда се традиционално јавила једна фирма. Интересантно, имајући у виду велики број фирми широм земље које се квалитетно баве овом врстом послова.

Народна стрнка Петровац на Млави поставља питање власти зашто је дискриминаторским условима, у погледу обима изведених радова претходних година, спречено учешће фирми са подручја наше општине као понуђача у поступку јавне набавке. Зар у нашој општини не постоје приватне фирме које се овим пословима успешно баве годинама? Можда нису били спремни да прихвате неке додатне услове који нису наведени у уговору, а тичу се прерасподеле оствареног профита.

Критеријуми за доделу уговора били су понуђена цена и рок извршења услуге. Оба су имала исти утицај на рангирање понуда. Ни речи о захтеваном квалитету радова у погледу коришћених материјала и компоненти. Коме је још стало до квалитета, ако је јефтино и брзо. Коришћењем неквалитетних материјала долази до хабања и оштећења штампаног бетона у врло кратком временском периоду. Да је била потребна још селективнија јавна набавка у погледу ограничавања броја и имена потенцијалних понуђача, не сумњамо да би спецификације биле врло детаљне (као што се у неким јавним набавкама већ дешавало).

Због лоше изведеног поступка прања површине трга и пешачке зоне, као неопходне припреме за лакирање, на више места се испод заштитног слоја могу видети остаци нечистоће. Не треба посебно указивати како ће се то одразити на трајност и квалитет нанете заштите.

Из спецификације врста радова и (нарочито) наведених површина, стиче се утисак да је реч о потпуној реконструкцији главног трга и припадајуће пешачке зоне. Пошто је реч о пешачкој зони и централном градском тргу, најпрометнијим деловима града, једноставно није могуће да сви обављени радови не буду примећени. Зато се поставља оправдано питање разлике између званично уговорених (плаћених) радова и онога што смо сви непосредно видели да је изведено. Нарочито ако се има у виду разлика између процењене (5.000.000 динара) и уговорене (3.302.780 динара) вредности јавне набавке.

Да ли би требало да будемо задовољни због остварене уштеде и упутимо похвале нашој локалној самоуправи? Наравно, под условом да су за наведену уговорену цену обављени сви радови наведени у предмеру и предрачуну јавне набавке. Међутим, пошто смо били непосредни сведоци свих активности, мислимо да нису обављени сви предвиђени радови и да је уговорена вредност висока за оно што је стварно урађено на терену. Постоји и могућност да је због (сада већ хроничне) нестручности, незнања и неспособности локалне службе за јавне набавке направљена грешка у процени почетне вредности. Који год да је разлог у питању, потрошених приближно 30.000 евра не оправдава квалитет и обим изведених радова.

Народна странка Петровац на Млави