Народна странка

Народна странка Петровац на Млави: Министарство рударства и енергетике одбило да додели средства локалној самоуправи преко Јавног позива

Народна странка Петровац на Млави: Министарство рударства и енергетике одбило да додели средства локалној самоуправи преко Јавног позива

У априлу је Министарство рударства и енергетике расписало је Јавни позив за доделу средстава за финансирање Програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова - који спроводе јединице локалне самоуправе. Програмом је предвиђено да 50 одсто вредности инвестиције финансирају грађани, док ће остатак финансирати јединице локалне самоуправе (25 одсто) и Министарство преко Управе за енергетску ефикасност (25 одсто). Наведеним Програмом обезбедиће се субвенције на које грађани могу да рачунају при замени дотрајале столарије, постављању термоизолације или набавци котлова за грејање који неће користити угаљ. 

Поред одређених слабости читаве идеје, на пример условљавање селективног добијања субвенције измиреним порезом и легализацијом објекта, на тренутак је изгледало да се ради о (полу)пристојној намери државне власти да се коначно директно помогне грађанима Србије. Не рачунамо предизборне кеш поклоне који ће брзо бити обезвређени растом цена и смањењем куповне моћи. А онда на сцену ступа наша (чувена) локална самоуправа.

На Јавни позив за доделу средстава јавило се 88 локалних самоуправа, од којих је 67 испунило услове и са њима су закључени одговарајући уговори. Пријава наше локалне самоуправе је одбијена. Постоје 3 разлога за одбијање поднетих пријава: неблаговременост, неуредност и неусклађеност садржине са Јавним позивом. Погодите који је од понуђених разлог одбијања пријаве наше локалне самоуправе. Наравно - неуредност. У Решењу Министарства којим се одбацују поднете пријаве наведено је да наша локална самоуправа није поднела обавезни акт о финансијској подршци унапређењу енергетске ефикасности. Другим речима нису обезбедили финансијско учешће од 25 одсто у субвенцији трошкова грађана.

Поставља се питање како је могуће учествовати у пријави за доделу средстава ако нисте донели и приложили неизоставни акт локалне самоуправе, који је у Јавном позиву наведен као обавезан? Како је могуће поднети пријаву, а да нисте обезбедили свој део финансијских обавеза које су биле унапред познате? Како је могуће да неко покуша тако безобразно "провлачење" мислећи да свуда владају "буразерске комбинације" као у њиховом окружењу? Незнање, нестручност, неспособност - полако постају хронична појава у нашој локалној власти.

Можда је у питању била смишљена намера да се поднета пријава одбије. Тада би се под изговором "случајном грешком неуспеле" добре намере предвиђени новац уместо на директну корист грађана, искористио за далеко "исплативије" локалне послове. Због предвиђене контроле наменског трошења средстава, овај Програм вероватно није био толико интересантан као неки други (персонално) исплативији. Иако новац на име субвенција не би био уплаћиван директно грађанима, већ фирмама које би бирала локална самоуправа на основу претходно упућеног јавног позива - појам "контрола" одвраћа од било каквих даљих разматрања.

Изгледа да је у унутрашњости наше државе постало веома битно и то на подручју које општине живите, јер од (не)способности локалне власти зависи на какву конкретну помоћ можете рачунати. А од наше локалне власти ни званичног објашњења, ни извињења, ни било какве одговорности. На ово последње смо већ навикли, али неко ће се тиме професионално позабавити када за то дође време. Неко из локалне власти би ипак требао да објасни зашто наши суграђани не могу да замене столарију, да топлотно изолују кућу, или да замене котао за грејање - упола цене.
Изгледа да нашим суграђанима не смета толико када локална самоуправа (не)ради на њихову директну штету. Нисмо чули да се неко јавно побунио, огласио, пожалио. Необавештеност, послушност, потчињеност, или "чувена" хронична незаинтересованост?

Народна странка Петровац на Млави