Народна странка

Народна странка Палилула: Прелазно решење за проблем отпадних вода на левој обали Дунава

Народна странка Палилула: Прелазно решење за проблем отпадних вода на левој обали Дунава

Пре месец дана део Града Београда, на територији општине Палилула, на левој обали Дунава, по ко зна који пут је доспео на насловне странице новина и интернет медијских портала. Још једном је дошло до подизања нивоа вода и аутоматски до изливања отпадних вода из септичких јама и зачепљених колектора. Звучи невероватно да у трећој деценији 21. века и даље постоји овакав проблем у земљи која је кандидат за чланство у ЕУ, у граду који претендује да буде еколошка престоница Европе.

Та иста ЕУ, али и многе европске земље које нису чланице ЕУ, одавно су прешле на коришћење отпадних вода као драгоценог ресурса за превенцију потенцијалних проблема са сушним периодима у току године. Пречишћена отпадна вода је идеална за заливање пољопривредних засада, башти, али и за подмиривање урбаних потреба, прање улица на пример.

Према подацима Европске агенције за заштиту животне средине (ЕЕА), највећи проценат прикључености на постројења за пречишћавање отпадних вода је у Аустрији, Белгији, Данској, Немачкој, Луксембургу, Холандији, Швајцарској и Великој Британији – око 97 одсто. У Финској, Исланду, Норвешкој и Шведској око 86 одсто. У земљама са којима пре можемо да се поредимо, Француској, Грчкој, Италији, Кипру, Португалији, Малти, Шпанији, Хрватској, Бугарској, Румунији и Турској – око 77 одсто. Србија је са 14одсто последња у Европи.

Насеља на левој обали Дунава, на само неколико километара од центра града, живе уз загађене канале у које се изливају отпадне воде, фекалије и смеће. А једина реакција институција су обећања. Обећања су већ добро позната, сваки пут нови рокови и већи новчани износи којим ће се решити проблем. Неодговоран, али и нехуман однос институција према здрављу становништва. Време је да се са таквом праксом прекине.

Решавање овог вишегодишњег проблема, на нивоу интегрисаног, одрживог система, свакако се заснива на изградњи канализације, колектора и постројења за печишћавање отпадних вода, уз контролисано спровођење техничког одржавања.

Реализација таквог система тражи време, али не постоји ниједан разлог да се одмах не пређе на привремени систем који ће омогућити све оно што ће обезбедити коначно решење. Да грађани одмах добију чисту средину, без ризика и са могућношћу да пречишћену воду користе за заливање или за неку другу сврху као техничку воду. 

Решење је примена аеробног поступка биоензима у септичким јамама и колекторским системима.

Садржај који се улива у септичку јаму и колекторе, садржи пуно кухињске масти, мањих као и вец́их чврстих честица. Биоензим прво разграђује ове чврсте супстанце у процесу леквификације, а затим пречишћава ту смесу елиминисањем штетних бактерија, доводећи до чисте воде.

Редовна примена биоензима има следеће резултате:

- елиминише потребу за пражњењем септичке јаме,

- спречава зачепљење, уклања или спречава накупљање масти у канализационим цевима и депонијама - септичке јаме,

- уклања непријатне мирисе,

- осигурава несметан рад читавог система септичке јаме и колектора.

Финансирање, набавка и дистрибуција биоензима треба да буду обавеза Општине Палилула, да грађани ту услугу добију потпуно бесплатно. Примена оваквог решења мора трајати све док изграђени систем канализације са колекторским системом и интерцепторима не буде пуштен у рад.

Народна странка Палилула