Народна странка

Народна странка Раковица: Отворено писмо председнику општине

Народна странка Раковица: Отворено писмо председнику општине

Поштовани господине Симићу,

Сведоци смо чињенице да свакодневно ви и ваши сарадници објављујете многобројна саопштења која потписујете лично, страначким, а неретко и државним функцијама.

Свесни смо, пре свега, да сте на академији напредњачких лидера стицали важна знања од којих ће користи имати ваша странка и ви лично, а да ће грађани нажалост имати прилике да се у то увере.

Читајући ваша саопштења дошли смо до закључка да се на поменутој "академији" сасвим сигурно није изучавао матерњи језик, а да му се још мање придавало на значају.

Допустићете стога да приметимо да вам у досадашњем обраћању грађанима, појединцима и политичким опонентима ништа није засметало, упркос сталним увредама, баналностима, уличарском вокабулару, неистинама и скромној дози писмености креатора таквих саопштења.

Немојте замерити што ћемо вас и ваше сараднике овде подсетити да наш дивни језик има говорну и језичку форму, односно писани и говорни језик.

Писани језик није све оно што се нађе на папиру или осване у форми текста на некој друштвеној мрежи или другом електронском, односно штампаном медију. У говорни језик спада вербално изражавање, које ипак мора имати неке границе пристојности чак и када сте ви у питању, као и правила у изражавању. Принцип је сличан, али се на истоветан начин не може приступати приватним и професионалним комуникацијама, што ви и ваши сарадници упорно чините.

По говору, односно писању вас и ваших сарадника, закључујемо, нажалост, да припадате самој друштвеној маргини. Нормално би било да носиоци власти познају и користе писани језик, због далеко веће контроле садржаја, граматике, смислености, повезаности и правописа, што није често случај у говорном изражавању.

Као челном човеку једног државног органа, предлажемо вам као најближу форму административну стилску функцију писаног језика. Тако би грађани Раковице стекли утисак да им се заиста обраћа државни орган или члан највишег тела неке странке, а не група криминалаца која није прочитала ништа више од стрип забавника.

Раковица је сиромашна, њене фабрике уништили су неспособни страначки директори деведесетих, као и тадашња државна политика изолације, делимично и санкције. Она и данас располаже скромним средствима и истим таквим буџетима. Све то ипак није оправдање за чињеницу да је Раковица у јавном говору постала расадник баналности, уличарског речника, увреда, простоте, неукости и изношења детаља из приватног живота.

Организујете духовне свечаности, што је за похвалу, само пут до духовног је дуг и тежак. Он води преко одрицања од материјалног, од покрадених станова, службених аутомобила, преждеравања, грешних дела, гнева, зависти, грешних мисли и мржње према ближњима, охолости, осветољубивости и лоповлука, алавости и грамзивости, прељубе...  

Духовност подразумева и писменост, као услов за надградњу ка духовном.

Грађани Раковице зато позивају  вас и ваше сараднике да покажете добру вољу, да се описмените, упристојите и пре свега уљудите, и да такви останете све до тренутка када ће вас заменити на функцијама у државном апарату које сте криминалним изборним радњама и активностима узурпирали скоро  читаву једну деценију.

 

Општински одбор Народне странке Раковица