Народна странка

Народна странка Крагујевац: Стихијска градња убија дух и функционалност града

Народна странка Крагујевац: Стихијска градња убија дух и функционалност града

Градски одбор Народне странке Крагујевац поздравља почетак обнове старих фасада на зградама проглашеним споменицима културе у нашем граду.

Имајући у виду културно-историјски значај Крагујевца за Шумадију и читаву Србију, несумњиво је да стара српска престоница заслужује да њени архитектонски бисери буду одржавани на узорном нивоу.

Као горак утисак остаје чињеница да је од 1978. године, када је Завод за заштиту споменика културе ставио под заштиту државе централно градско језгро, мало тога урађено да се наше културно благо и сачува.

Забрињавајуће је што се убрзава процес изградње нових зграда у централним градским улицама и квартовима.

Уместо кућа које су представљале симбол старог града, данас на делу имамо зграде које се простиру до самих улица, без икаквог урбанистичког склада и зелених површина.

На тај начин се повећава и број аутомобила и загађење на истом простору, чиме се отежава функционисање живота у граду.

Улице др Михаила Илића, Танаска Рајића, др Зорана Ђинђића, Бранислава Нушића, Јанка Веселиновића, Скерлићева и друге доведене су до непрепознатљивости и данас више асоцирају на дух паланке него „старе престонице“.

Народна странка Крагујевац сматра да је крајње време да се пооштре критеријуми за издавање дозвола под којима би се стари делови града масовно претварали у новокомпована насеља, ружећи „стари дух“ града, чиме се чини непоправљива штета нашем граду.

Као град који је индустријски, научни, културни, просветни и спортски центар читавог региона природно је да се многи људи досељавају у њега, као што је био случај током значајног дела његове историје.

У складу са тим неопходно је да се град шири изградњом добро пројектованих градских насеља са пратећом инфраструктуром, а не уништавањем старих градских четврти.

Крајње је време, у супротном остаће нам сећање са разгледница.

 

Градски одбор Народне странке Крагујевац