Народна странка

Народна странка Лесковац: Држава брине о страним уместо о домаћим произвођачима

Народна странка Лесковац: Држава брине о страним уместо о домаћим произвођачима

О коме држава брине? Произвођачима, потрошачима, породици, деци, пензионерима? Брине о увозном лобију који финансира ову незаситу власт, а оне који производе храну и оне који је на пијацама и маркетима више посматрају него што могу да купе све скупље основне намернице.

Где и коме оде та разлика у цени између произвођача и потрошача? Увек онима који се баве препродајом пољопривредних производа, јер никако да се уведе та фамозна заштитна цена свих пољопривредних производа. У свим нормалним државама Европе, којима по изјавама представника власти тежимо да се придружимо, држава гарантује најниже откупне цене. Њихови фармери могу да планирају производњу, урачунају трошкове, планирају проширење и увођење нових система заштите, система наводњавања . . . А код нас се још увек гледа у небо и моли за добар род. И кад добро роди ту је увоз из иностранства! Ми њима вакцине, које сви ми плаћамо, они нама јефтине пољопривредне производе да докусуримо наше пољопривредне произвођаче, који или бацају производе у контејнере или деле народу бесплатно, надајући се да онај који о свему одлучује да ће одратити пажњу да и они постоје и да им се смилује. 

Како смо напредовали са напредњацима:
2012. године: субвенције по хектару биле су 12 000 динара
2013. и 2021: године субвенције по хектару 4 000 динара
2012. цена нафте за литар је 90 динара, 2021. 160 динара за литар.

Директана последица парадајза од 10 динара по килограму и краставца 8 динара по килограму је фамозни Мини Шенген споразум између Албаније и Србије, који регулише слободан проток робе. Пољопривредни производи се увозе из Албаније без царине и што је још опасније без фитоснитарног прегледа! Сумњиивог квалитета и по знатно нижим ценама, што утиче на цену домаћих производа. Ко ту профитира? Због кога је председник Вучић потписао тај споразум? Због српских пољопривредника или уског круга својих поданика и финансијера!

Све се ово може променити, када се промени владајућа структура која овакве споразуме потписује и њима се хвали, а о сопстевном народу не брине. Позивамо све пољопривредне произвођаче да се придруже Народној странци у борби против ове пошасти.

Народна странка Лесковац