Народна странка

Народна странка Краљево: Срамотан однос власти поводом обележавања 80 година од страдања Краљевчана 1941. године

Народна странка Краљево: Срамотан однос власти поводом обележавања 80 година од страдања Краљевчана 1941. године

Јуче, 14. октобра били смо сведоци немара и непоштовања напредњачке власти према више хиљада жртава које су  стрељали војници Вермахта у Краљеву октобра 1941. године.

То је била права слика најгоре власти коју је Србија имала у модерној историји. Комеморација је почела одржавањем седнице Скупштине града Краљева на којој се, по речима присутних, могло свашта чути, а најкраће речено ублажавање злочина који је извршен над Краљевчанима у близини Фабрике вагона октобра 1941. године. Међутим, Комеморативна седница је блажи део срамоте коју је сваки грађанин присутан на Гробљу стрељаних, а на некадашњем Спомен-парку осетио. Општи утисак малобројних Краљевчана који су били присутни је да је организација траљаво урађена уз горак укус непоштовања према нашим прецима.

Важност овог догађаја власт је ,,увеличала,, слањем чак једног Државног секретара, док из редова локалних власти, поред градоначелника и неколицине функционера, који су цупкали чекајући крај, нису били присутни чак ни одборници Скупштине града Краљева.

Такође је изостало присуство краљевачких ђака, али и већег броја грађана који су у овим тешким временима можда и сметнули са ума овај догађај, с обзиром на то да власт из године у годину све мање пажње поклања важности сећања на жртве овог злочина. Иако ће се из редова власти чути да је све ово због епидемиолошке ситуације, било је могуће наћи модел и окупити одређени број деце и младих људи који ће једног дана преузети на себе обавезу да сачувају сећање на жртве и пренесу је на наредне генерације. Међутим, очигледно да за то није било слуха како међу градским челницима, али ни у школској управи, што свакако указује на њихов лични однос према свему овоме.

Такође треба поменути да су истог јутра прекрили предњу страну,,Спомен вагона“ платном како се не би видело у којој мери је руиниран, док је читав меморијални комплекс већ годинама недовршен.

После свега могу само рећи СРАМ ВАС БИЛО!

Без обзира на срамотан однос власти, ништа боље од њих нисмо ни очекивали, на намa је обавеза, а пре бих рекао потреба, да сачувамо сећање на жртве „краљевачког октобра“ и да поштовање према њима пренесемо на будуће генерације, јер је то једини начин да не дозволимо да се овако нешто икада више понови.

Владимир Савић
члан Главног одбора Народне странке