Народна странка

Народна странка Краљево: Леони у Краљеву-фабрика у којој се радници муче и понижавају

Народна странка Краљево: Леони у Краљеву-фабрика у којој се радници муче и понижавају

Када је 2019. године почела изградња фабрике Леони у Краљеву, град је поклонио 13,5 хектара земљишта које је користила “Пољопривредно- хемијска школа” у Краљеву за потребе практичне наставе ученика. Тада је градоначелник Краљева Предраг Терзић обећао да ће "Пољопривредно-хемијска школа" добити земљиште на некој другој локацији, како би на тај начин испунила све нормативе који су неопходни за акредитацију одређених занимања, што до дана данашњег није учињено. Дакле, дали смо 13,5 хектара земљишта на једној од најатрактивнијих локација у граду, земљишта где су одувек учили практичну наставу средњошколци из Краљева, а заузврат смо добили обећање о запослењу 4000 радника, уз плате изнад просека за град и сво поштовање радничких права.

Међутим, ситуација је из месеца у месец бивала све гора, док сада већ поприма размере невероватног мобинга радника на све могуће начине.

ГрО Народне странке Краљево се јавило неколико запослених са молбом да остану анонимни. Оно што смо од њих сазнали јесте да раде прековремено без икакве накнаде, надређени их позивају са одмора данас за сутра, пре него што крену на посао јављају им да тај дан не раде, па су у обавези да те дане одрађују викендом, прете им отказом ако не испуне одређене норме које они сами дефинишу И стално повећавају. Осим тога, радници се неретко жале И на опекотине по рукама И друге здравствене проблеме, а уколико се усуде да траже боловање, одмах им се прети отказом. Ситуација је дошла до стадијума да чак позивају лекаре запослене у ОБ “Студеница” и од њих траже објашњење зашто су радници на боловању. Лекари су такође доведени у непријатне ситуације, где их касније проверавају начелници из ког разлога дају боловање.

Све више Краљевчана напушта Леони из поменутих разлога, тако да је компанија осмислила начин да то покрије тако што преко агенције “МГ“ ангажује раднике из околних градова.
Свака субота је радна и неплаћена, а 2021. године смо имали ситуацију да су радници били принуђени да у недељу дођу у фабрику да би аплаудирали председнику Вучићу и наравно, послали слику у медије да тамо све беспрекорно функционише. За тај долазак им је обећана стимулација од 4000 динара, иако у том тренутку дневница није прелазила 1600 динара, наравно опет под претњом отказом уколико се тај дан не појаве.

Краљевачки напредњаци су на челу са председником од краљевчана направили модерне робове у сопственом граду и земљи!

Народна странка Краљево