Народна странка

Народна странка Крагујевац: Зхтевамо политичку одговорност градоначелника због реконструкције Тржнице

Народна странка Крагујевац: Зхтевамо политичку одговорност градоначелника због реконструкције Тржнице

Народна странка у Крагујевцу тражи политичку одговорност свих који су доносили одлуке које су се тицале скандалозне „реконструкције“ Тржнице. Сведоци смо да се у последњих неколико дана у медијима говори да ће бити кажњени они чије су одлуке биле погрешне. За очекивати је да ће највећи терет кажњавања претрпети градска  администрација „из претходног руководства“ али не и они по чијим налозима је радила та иста администрација. Из досадашњег развоја ситуација можемо видети је највећа казна који су појединци „добили“ та да нису поново изабрани на функције. То  није довољно да би се спрала сва срамота због штете која је начињена. Одговорност морају да сносе како бивши директор ЈКП Шумадија тако и сви они који су учествовали у доношењу одлука укључујући и надзорне органе, чланове градског већа, одборнике који су гласали и потврђивали спорне одлуке па и сам садашњи градоначелник. Сматрамо да не може да се говори јавно да је „претходни сазив“ одговоран а да се прећуткује да је сам градоначелник Никола Дашић био део тог сазива и да је чак и лично обилазио градилиште у својству „специјалног саветника градоначелника за инвестиције“.

Сам процес реконструкције почео је на погрешан начин на шта смо ми и указали. На самом том почетку указали смо да је одлука о реконструкцији донета уз недовољно укључивање јавности. С обзиром на вредност и величину пројекта сматрали смо да грађани али и шира стручна јавност морају бити укључени у доношење одлука како о самом објекту Тржнице тако и о целокупном простору који је део Милошевог венца. Ми ни тада а ни сада нисмо били против реконструкције али смо били против реконструкције на овај начин чије последице сада трпе грађани Крагујевца. Били смо и против изградње проблематичне гараже поред самог објекта и предлагали да се за исти новац на другим адекватнијим локацијама изграде надземне и монтажне гараже. Подсећамо да је посао реконструкције добио конзорцијум фирми које је предволила приватна фирма без ранијих већих искуства у грађевини а посебно не реконструкцији оваквих објеката као што је објекат под заштитом државе. Додао бих и да посао израде пијачних тезги није чак добила ни наша локална фирма  Шумадија ДОО (бивши Шумадија ДЕС) која је у власништву града и која је могла да добије посао и без тендера.

Пројекат је финансиран из дугорочног кредита од 5.000.000 евра, при чему је за саму реконструкцију Тржнице издвојено 2,5 милиона евра, за реконструкцију аутобуских стајалишта 1,5 и уређење градских гробља 1 милион евра.За нас је занимљиво је да су они за овај кредит аплицирали на основу бизнис плана, који је у најмању руку неозбиљан. Предвиђено да Тржница отплаћује кредит али је такође било предвиђено да се број тезги са досадашњих 375 смањи скоро за дупло и да се на реконструисаној пијаци налази 200 тезги. Ако број тезги смањите на пола да ли ће то довести да се цена закупа повећа и ако се повећа да ли ће то утицати на цену пољопривредних производа?

Оно што се из документације у коју је наш тим имао увид јасно се може закључити да је град Крагујевац преко ЈКП Шумадија добио милионски кредит али без јасног плана како ће тај новац бити искоришћен. И грађани када аплицирају за кредит прво направе јасан план како ће и где трошити па тек онда аплицирају. Народски речено људи из „претходног сазива“ су знали шта хоће али нису знали како ће.

Из документације може да се види и да је поред хипотеке (о чему смо већ говорили и тражили да се замени хипотека) обавезно средство обезбеђења било и писмо о намерама, без којег банка и да одобри кредит не би дозволила да се средства повуку,  а којим град гарантује да ће у наредних 10 година буџетирати средства. Тако су спречена улагања у неке сврсисходније пројекте, као што су нпр. израда монтажних гаража, уређивања пијаца по ободима града па и израда рампи за особе која користе колица. Срећа у овој несрећи јесте да је повучено само 1.733.811,00 евра. А то што није целокупни кредит повучен само је показатиљ економске неозбиљности локалног руководства.

Подсећамо јавност  и да смо након урушавања једног дела Тржнице поднели кривичну пријаву против одговорни а којом смо од надлежног тужилаштва тржили да утврди да ли је дошло до одступања у погледу урбанистичких услова градње и да ли су испоштована правила струке у смислу важећих стандарда и техничких прописа а сумња је проистекла из поступка издавања дозвола. Наиме, без детаљних инжењерскио-геолошких истраживања терена и геостатичких прорачуна темељ суседног објекта у овом случају Тржнице није могао да буде безбедан.Оно што смо истражујући документацију утврдили јесте да геомеханички елаборат није ни захтеван од инвеститора.

Тим ГрО Народне странке који се проверавао документацију је у процесу добијања информација по основу слободног приступа информацијама од јавног значаја имао и ситуацију да је Немања Димитријевић изнео и неистину која се тицала процене. Званично је у одговору на наш захтев одговорио да нису били у обавези да ураде процену и ако је само два месеца пре тога потписао анекс уговора у којем се јасно тражи и даје му се рок да ЈКП то уради. Процена је урађена.

И на крају напомињем да је политичку одговорност  мора да сноси и актуелни градоначелник Никола Дашић. Никола Дашић поред тога мора јавно да да јаче гаранције по питању даље реконструкције Тржнице. Неопходна и уједно питам лично, као грађанин и у име многих суграђана коме ћемо ми да префактуришемо 1.733.811,00 евра односно ко ће да сноси трошкове досадашње погрешне реконструкције Тржнице. Потребне су гаранције и да нови директор ЈКП Шумадија неће радити као бивши јер знамо да су обојица иазбрана на врло сличан начин и да су обојица уживали подршку и бившег и садашњег градоначелника.

Тржница јесте политичко питање. Тржница је један од симбола Крагујевца. Да је реконструкција урађена на прави начин политичке странке би могле само да похвале и да уживају у лепоти Тржнице и Милошевог венца, места где је настала модерна Србија. Не желимо да долазимо у ситуацију да као грађани морамо да оформимо кризни штаб и да пронађемо друге легитимне начине да заштитимо и бранимо Тржницу и оно што Крагујевцу представља овај део града.

На самом крају, за случај да Тржница остане оваква незавршена ми предлажемо да се на овом простору изгради музеј али музеј посвећен резултатима рада садашњег режима односно „Mузеј илузија“.

Милан Милосављевић, 
председник Извршног одбора Народне странке Крагујевац