Народна странка

Виолета Марковић (Чачак): СНС одборница Неда Шутић у сукобу интереса

Виолета Марковић (Чачак): СНС одборница Неда Шутић у сукобу интереса

Потпредседница Градског одбора Чачак Виолета Марковић изјавила је да је одборница СНС-а у Скупштини града Чачка Неда Шутић у сукобу интереса јер је са је са 14 основних и средњих школа склопила различите уговоре.

“Осим што је одборница, она је запослена у неколико чачанских основних школа у којима је осим у настави ангажована тј. предузетничка радња, која је регистрована на њено име, је ангажована  на пословима заштите на раду. Тачније, по документацији коју смо добили, Неда Шутић је са 14 основних и средњих школа склопила уговор који се односи на заштиту на раду. Осим тога Шутићка има и неколико склопљених уговора са Градом Чачком. Само да прецизирамо зашто је ово све проблем. У складу са прописима одборник Скупштине града не сме да има никакве финансијске аранжмане или послове који се плаћају из буџета града. Није дозвољено да одборник у Скупштини креира, гласа и усваја буџет града, а после тога да склапа уговоре са градом или другим буџетским корисницима. То је класичан сукоб интереса, када гласаш за буџет из кога после имаш личну корист јер добијаш новац за своје пословне активности. Ово је већ пријављено Агенцији за борбу против корупције, сви уговори које су Град Чачак, јавна предузећа, школе склопили са фирмом одборнице Неде Шутић су противзаконити и противправни акти”, рекла је Марковић.

Она је истакла и то да надлежни у локалној самоуправи нису реаговали на очигледан сукоб интереса одборнице Шутић.

“Интересантно је да рецимо начелница Управе за друштвене делатности која је уредно одговорила на мој захтев о доступности информацијама од јавног значаја и навела са којим све школама Неда Шутић има уговоре, није назначила да ту постоји било какво кршење закона. Осим што са Основном школом у Прељини има уговор о раду као наставник, Шутићка ту има и седиште своје приватне фирме. Како је могуће да се приватна предузетничка радња налази у просторијама основне школе пуне три године”. 

Марковић је напоменула и то да су у питању милионски износи које је ова предузетничка радња одборнице Шутић наплатила из градског буџета.

“Интересантно је да начелница градске управе не зна да је недозвољено да одборница послује са Градом Чачком, да то не зна ни градоналеник Милун Тодоровић  јер одборница Шутић има склопљене уговоре и са Градом Чачком, па се питам да ли је и зашто није председник Скупштине града Игор Трифуновић на ту околност упозорио градоначелника. Као грађанка сам забринута да ли функционери у градској управи међусобно говоре, да ли комуницирају, да ли су на јавним функцијама да би штитили и борили се за интересе грађана и Града Чачка, или су на функцијама да једни другима сумњивим пословима пуне џепове исисавајући новац из буџета града”.
Нагласила је и да је дубоко разочарана тиме ко су секретари основних школа у Чачку, оних школа којима је доставила захтев за информацију од јавног значаја.

“Тражила сам информацију од три основне школе да ли те установе имају уговоре по јавној набавци са фирмом Неде Шутић. Већ сутрадан ме је телефоном позвала Неда Шутић да ме пита шта ми треба као информација о њој, ваљда са намером да ме упозори да се манем ове теме. Неко ко је млада и образована дама, ко се бави безбедношћу и заштитом на раду, неко ко је одборница и треба да се бори за интересе грађана, а нарочито неко ко деци предаје грађанско васпитање и биологију ме је назвала телефоном да ми каже да су је њени сарадници из школа позвали и упозорили да се ја интересујем са послове које ради. Да ли је то начин нормалне комуникације”, упитала је Марковић.

Поставила је и јавно питање директору Основне школе у Прељини Радојлу Чоловићу: Да ли је пријавио Министарству просвете и Школској управи да је изнајмио део школског објекта приватној предузетничкој радњи, чија је власница запослена у школи за обављање делатности која нема везе са просветом и образовањем.

“Питам и градоначелника да ли он и његови помоћници и заменици знају да се приватна предузетничка радња са којом Град Чачак има уговоре налази у објекту школе која је власништво града, да ли постоје било какви документи о томе да то траје већ пуне четири године”.

Марковић је додала да је добила „добронамерна упозорења“ да престане да се распитује о пословним активностима одборника и функционера СНС-а у Чачку.