Народна странка

Народна странка Стари град: Да ли ћемо успети да сачувамо наше културно-историјско наслеђе?

Народна странка Стари град: Да ли ћемо успети да сачувамо наше културно-историјско наслеђе?

Поштовани старограђани,

желимо да вас обавестимо како нова напредњачка власт заједно са својим менторима из београдске власти ''води рачуна'' о интересима нас старограђана.

Наиме, још почетком године градске власти су славодобитно објавиле да ће због "невероватно добре финансијске ситуације" у градској каси ући у процес обнова фасада на територијама општина Стари град и Врачар и да је за то обезбеђено чак 500 милиона динара. 

Требало је да радови буду започети у јулу ове године.

Од 100  планираних зграда на списак је стављено тек 33 на поменутим општинама, са тим да није објављено колико ће ови радови коштати за поменуте објекте.

У међувремену нити су радови генерално почели,  осим можда на две три зграде, нити је списак зграда остао исти. План је ревидиран тако да ће се са радовима почети, и то можда, ове јесени а са списка је нестала, ни мање ни више, чак 21 зграда на територији општине Стари град док су се на измењеном списку нашле само две нове адресе на Старом граду, а 16 нових са Врачара.

Постављамо питање нашим општинским властима да ли су се распитале код својих градских колега зашто су урађене овакве колосалне промене плана, а на штету грађана Старог града. Да ли су уложили протест на овакав сумњив начин планирања и финансирања ових радова и заштитили на тај начин интересе старограђана као и свих становника нашег града.

Да ли је разлог за ове епохалне промене чињеница да су градске власти и вечити заменик већ у пуној кампањи за долазеће градске изборе па желе на неки начин да одобровоље становнике Врачара,  а на штету старограђана, због својих недавних рушилацких похода на овој општини и бруталног уништавања како стамбених зграда тако и културно историјских здања које су за мале паре продавали својим сумњивим бизнис партнерима? 

Такође, позивамо наше општинске власти да покажу да се заиста боре за интересе својих комшија и спрече ово брутално играње са заштитом културно историјских целина на нашој општини. 

Господо, није довољно да славодобитно отварате пет метара паркића и објављујете победу што Тома Мона није изградио паркинг поред свог хотела на Дорћолу, а што је план на који сте ви првобитно и пристали.

Народна странка Стари град обећава да ће и те како водити рачуна о свом културно-историјском благу на нашој општини и да ће све зграде, бисере наше архитектуре,  сведоке различитих историјских тренутака нашег града, и те како знати да сачува и да ће све бити, без изузетака, на адекватан начин и обновљене.

Народна странка Стари град