Народна странка

Александар Радојевић (Чачак): Ко лекарима броји написане рецепте?

Александар Радојевић (Чачак): Ко лекарима броји написане рецепте?

преузето са портала OzzonPress

Председник Градског одбора Народне стреанке Чачак др. Александар Радојевић изјавио је да је од најаве да ће здравство у Србији бити доступно свима министарка преко ноћи дошла до забране пушења.

“Мени се чини да министарка није схватила да доступност здравствене заштите нису ни приоритет, ни циљ актуелне Владе Србије. Зато је др Грујичић морала да првобитно најављени циљ промени са најавом неке споредне активности која је у поређењу са доступношћу здравства грађанима маргинална и потпуно неважна”, рекао је др Радојевић.

Осврнуо се на податке Завода за јавно здравље Србије који носи име др Милана  Јовановића  Батута који је један од оснивача медицинске науке у Србији.

“Не знам како би се осећао Батут када би имао прилику да види на шта личи здравство у Србији данас. А према подацима ЗЗЈЗ објављеним на њиховом порталу, најсвежији податак о броју запослених у здравству Србије је из 2020. године. Према тим јавно доступним подацима у Србији је запослено око 13.700 лекара специјалиста и око 3.600 лекара опште праксе, што чини збир око 17.300 укупно запослених лекара. Имамо и око 42.800 медицинских сестара и техничара, па то скупа чини бројку од око 60.100 запослених у здравству који су медицинске струке. Међутим на платном списку Фонда здравства има 105.200 стално запослених лица у здравству. То значи да немедицинског особља у здравству има око 45.000 лица. У паушалном брутто износу плате запослених у Србији износе преко 105 милиона евра, ако узмемо у обзир да је брутто просек плате запосленог у здравству око 1.000 евра”, рекао је др Радојевић.

Он се осврнуо и на изјаву министра финансија Синише Малог коју сматра врло увредљивом за лекаре и грађане Србије.

“Ево да цитирам изјаву Малог: „Увели смо електронске рецепте и сада се зна који лек који лекар прописује и у којим количинама. Данас сам на конференцији за јавност поменуо имена неких доктора који највише не поштују електронски рецепт“. Мали је навео и да уштеде могу бити и до милион евра месечно. Тако испада да министар финансија прави аналитику колико који лекар преписује рецепата за коју болест. Морам да истакнем да лекари нису пекари који шаком деле по једну кришку хлеба и распоређују те кришке онако како то планира Министарство финансија. Неће бити да плагијатори са дипломама треба да одлучују како лекари треба да раде. Ево ја им предлажем да оду у неку амбуланту у Љубовији или Зворнику, где кажу да не могу да приволе неког младог лекара да дође на службу, па да тамо примењују своју методу лечења пацијената али и да прихвате одговорност за исход таквог лечења – рекао је др Радојевић.

Подсетио је да је у Љубовији тек пре два-три дана рођено прво дете у 2023. години. Родитељи тог детета добили су 50.000 динара од председника општине.

“Ето, министре Мали, нисте успели да направите систем који ће тако да функционише да се деца рађају и да буду заштићена пажњом лекара и медицинских сестара у здравственим установама, а нашли сте се да се мешате у то шта ће који лекар и колико да пропише за коју болест. Можда ће министар Мали моћи овако да се кандидује за још један докторат, а једног дана можда ће неко судити и за онај претходни докторат и за ово медијско ширење знања на све теме”, рекао је др Радојевић.

Навео је да ће држава можда остварити уштеду на месечном нивоу од милион евра када министар финансија буде прописивао лекове уместо лекара.

“Фонд здравства у овој години износи 419 милијарди динара или 4 милијарде и двеста милиона евра. Ако тај износ поделимо са бројем ово мало преосталог народа у Србији (6,6 милиона) испада да Србија одваја 650-700 евра по глави становника за здравствену заштиту. За тај новац може да се пружи врхунска здравствена заштита јер само један мали проценат становника затражи лекарску помоћ, а један минималан број од тих иде на оне скупе интервенције и операције. За то време Србија за лечење и операције своје деце у иностранству новац прикупља кроз добровољне прилоге грађана и разне хуманитарне активности”, рекао је др Радојевић.

Нагласио је и то да  у држави у којој су др Милан Јовановић Батут, др Војислав Суботић и Лаза Лазаревић, не тако давно, исфундирали врхунско здравство, данас здравство функционише са озбиљним недостатком лекара које министар финансија хоће да наџорише и пребраја им рецепте.

“Питам министра финансија како га није срамота да овако нешто изјави, ако је макар два дана легалне школе имао у животу. Ако немамо здравство које је доступно како је најавила министарка у свом експозеу онда немамо здравство уопште. Очигледно мје да буџет здравства од четири милијарде евра служи да се новац пребацује у приватне џепове зарад личног богаћења оних који су у дилу са министром финансија и премијерком Брнабић, који већ 20 пута уводе нови здравствени информациони систем по Србији, а ваки од тих система кошта стотинама милиона евра. То значи да сав новац који држава и сиротиња од народа уплати у Фонд здравства за своје лечење покупе мафијаши из клана Синише Малог и из власти СНС-а, која поред 4 милијарде евра у Фонду не може да лечи своју децу, него прикупља добровољне прилоге од грађана СМС порукама. Након контроле које лекове лекари прописују можемо да очекујемо још и да Мали пошаље у све амбуланте контролоре  који ће наџирати у коју страну дебелог меса медицинске сестре дају инекције пацијентима. Све је у здравству Србије напето до крајњих граница и упозоравам ове дахије и спахије у српској власти да поведу рачуна шта раде”, закључио је др Александар Радојевић.