Народна странка

Александар Анђелковић: Свако ко подржава Рио Тинто ради против интереса народа Србије

Александар Анђелковић: Свако ко подржава Рио Тинто ради против интереса народа Србије

Иако сам од самог почетка био против, да се сва борба око рударења литијума у Србији, подведе под борбу против једне компаније, данас је више него кристално јасно да ипак та компанија јесте кључ у борби.

Скорашња изјава амбасадора САД-а у Србији, господина Кристофера Хила управо говори у прилог тези, да су се јако моћне силе удружиле не би ли се пројекат Јадар компаније Рио Тинто реализовао.

Народна странка је од самог почетка сматрала да кривце не треба тражити у страним компанијама, које су вођене интересом, дошле у Србију, већ против одлука наше Владе да се отвори рудник литијума. И данас чврсто стојимо на том становишту и недвосмислено и изричито смо против експлоатације литијума ко год хтео да се том експлоатацијом бави. И то становиште се неће променити ни према овој руди, ни према свим другим новим рудницима који су планирани, скоро па на територији читаве Републике. Ми смо донели и Декларацију којом се обавезујемо да ћемо одговорно бринути о рудном благу Србије.

Међутим, заиста не можемо да будемо неми на оволики медијски притисак од стране компаније коју недвосмислено подржава добра већина моћних земаља из света. Нама је јасно који су њихови интереси, да је боље да се ризик од загађења дешава у некој земљи ван Европске Уније а да се "зелена" стратегија развија управо у њиховим земљама. Али им исто тако поручујемо да ми нисмо баш толико наивни коликим нас наивцима они сматрају. Можда успевају да уцене власт, да поткупе корумпиране министре али морају рачунати на то да народ не могу да купе и да рудника литијума у Србији неће бити.

др Александар Анђелковић
председник РО за заштиту животне средине