Народна странка

Парлић: Град обавезу да изгради канализацију пребацује на грађане

Парлић: Град обавезу да изгради канализацију пребацује на грађане

Народна посланица и председница Градског одбора Народне странке Ужице Ивана Парлић изјавила је да Одлуком о условима озакоњења постојећих објеката у зони II и III санитарне заштите акумулације Врутци која је на дневном реду Скупштине града, локална власт своју обавезу да изгради канализацију пребацује на грађане.

„Уколико буде усвојена, ова одлука би представљала кршење закона и изигравање јавног интереса. Она је неусаглашена и у супротности са Просторним планом подручја посебне намене за акумулацију Врутци. Противна је његовим јасним одредбама о обавези Србијавода да у сарадњи са ужичким Водоводом изгради канализацију у зони II санитарне заштите у насељу Биоска у складу са највишим стандардима“, рекла је Парлић.

Председница ужичког одбора затражила је од Скупштине града да повуче предлог ове одлуке са дневног реда предстојеће седнице.

„Такође сам предложила градоначелници да употреби своја овлашћења и спречи кршење закона и заштити интерес грађања“, рекла је Парлић. 

Народна посланица је изнела и податак да је у извештају Батута Ужице један од 17 градова у Србији у којима је на основу анализа током 2021. године вода за пиће била микробиолошки неисправна. 

„Ово је само потврда о томе како се власт опходи према водоизворишту – неодговорно и незаконито“, рекла је Парлић.

Парлић је на конференцији за новинаре истакла да је упутила захтев санитарној и просветној инспекцији за хитан инспекцијски надзор на основу пријава родитеља да у школама нема сапуна. 

„Деца немају услове за основну хигијенску рутину. Позивам градоначелницу да се лично увери какви су хигијенски услови у школама, посебно тоалетима. Исто тако, позивам родитеље у Ужицу да они редовно врше хигијенски надзор о условима у школама, када то локална власт не чини. Очекујем да ће санитарна инспекција реаговати. У супротном ћемо морати да покренемо поступке за утврђивање одговорности“, напоменула је Парлић.

Она је поручила да је „пораз једног града да у 21. веку говоримо о сапунима и недостатку истих“. 

„Ми треба да говоримо о томе да буде бесплатно основно образовање, да деца имају топле оброке, да плате у просвети буду достојне тог изузетно одговорног занимања“, закључила је Парлић.