Народна странка

Борислав Боровић: Укинути порез на станове и куће у којима власник живи са породицом

Борислав Боровић: Укинути порез на станове и куће у којима власник живи са породицом

Народна странка истиче, а посебно у ситуацији великог удара на стандард грађана изазван инфлацијом која се тек захуктава, да власници некомерцијалних некретнина треба да буду потпуно ослобођени пореза на имовину у којој станују. Друга варијанта би била неопезивање до квадратуре која подразумева одређене просечне стандарде становања.

То би значило 40-50 метара квадратних метара стана плус по 15м2 за сваког члана домаћинства пријављеног на тој адреси. Посебна олакшица би била у случајевима ако су пријављени чланови домаћинства особе с инвалидитетом са посебним нормама програма рехабилитације.

Садашња одредба да порески попуст од 50 одсто, а највише 20 хиљада динара остварује обвезник када станује у предметној некретнини је административно редукавана и зато недовољно селективна и социјално неправедна и не уважава стандарде становања али ни специфичне примере у пракси.

Земље ЕУ и региона имају различите прописе о опорезивању имовине грађана али у многима су од пореза потпуно изузети станови који не служе издавању или у којој власник живи са породицом. У неким је одређен минимум квадратуре на који се не плаћа порез, као што је Словениија одредила 160 метара квадратних метара по породици.  
 

Борислав Боровић
председник Одбора Народне странке за привреду и финансије