Народна странка

Љубомировић: Држава занемарила омладину уместо да улаже у њу

Љубомировић: Држава занемарила омладину уместо да улаже у њу

Интернационални секретар Народне странке Александар Љубомировић изјавио је да власт у Србији води „погубну политику“ јер је претходних 10 година преко 700 хиљада људи напустило Србију.

„Мора се зауставити одлив младих људи иначе ће Србија нестати. То можемо урадити по узору на Сингапур. Треба направити стипендију односно фонд за најбоље студенте и младе људе које бисмо слали на најбоље универзитете у свету и гарантовали бисмо им радна места у јавном сектору по завршетку студија. Треба улагати у студенте и младе које имају добар бизнис план и хоће да покрену мало предузеће или страт-ап. Србија мора да улаже у омладину и идеје младих. То недостаје Србији“, рекао је Љубомировић телевизији Српска дијаспора.

Љубомировић, који се након завршених студија у иностранству вратио у Србију, истакао је да у политици није важно да се изабере лакши пут, већ је важно да се изабере исправан пут. 

„У данашњим околностима је исправније бити у опозицији него при власти. Од унутрашње, преко спољне политике, економског стања у држави, недостатка субвенција које се дају пољопривредницима, одласка младих... Страни капитал јесте битан, али држава мора да улаже у домаће предузетништво. Код нас, на пример,  не постоји слух за младе предузетнике“.

На питање због чега будући студенти, који су у могућности, радије одлазе на школовање у иностранство него остају у Србији, Љубомировић истиче корупцију у образовном систему као један од разлога.

„Данас моћни људи могу себи да купе диплому коју нису заслужили. Млади које се труде и који ту диплому јесу заслужили својим радом не желе да их неко сутрадан поистовећује са онима који су диплому купили. Млади не желе да живе и студирају у таквим условима и зато одлазе преко. Подсећам да се Београдски универзитет више не налази међу 500 најбољих на Шангајској листи“, рекао је Љубомировић.

Говорећи о питању Косова и Метохије и потенцијалним решењима, Љубомировћ је истакао да ће генерације политичара које долазе морати озбиљније да се позабаве тим проблемом.

„Свакако мора да се нађе једно стабилно, чврсто и одрживо решење које ће гарантовати елементарна људска права за све етницитете на КиМ-у. Оно што нам не иде у прилог је најновија резолуција Европског парламента у којој пише да Србија и тзв. Косово морају међусобно да се признају како би и једна и друга постале чланице Европске уније. Србија треба да се бори да српско становништво остане на тој територији, да може нормално да живи“. 

Љубомировић се осврнуо и на бомбардовање СРЈ 1999. године.

„Запад је донео одлуку да Србији окрене леђа и тражи друге савезнике. Први пут се десило да је један савез напао једну суверену државу која ни на један једини начин није угрозила постојање те алијансе или било коју њену чланицу. НАТО је без одобрења Савета безбедности Уједињених нација бомбардовао Савезну Републику Југославију односно савез између Србије и Црне Горе.  На тај начин су у потпуности промењена правила игре у међународном поретку“, рекао је Љубомировић. 

Према његовим речима, 1999. је отворена Пандорина кутија чије се последице осећају и данас широм света.

„Мислим на сецесионистичке покрете и тенденције за отцепљењем Каталоније, у Шкотској, Курдинстану... Наравно, то се односи и на Украјину“.

Коментаришући рат у Украјини, Љубомировић је рекао да очекује да ће бити још сличних догађаја широм света, али и да Србија треба да остане при неутралном ставу.

„Србија не треба да заузима страну у рату. Ми треба да останемо неутрални и да поштујемо међународно право и да кроз неутралност у овом сукобу ми бранимо наш територијални интегритет. Видећемо шта ће се десити када добијемо нову владу, да ли ће се притисци са Запада повећати за увођење санкција. Ту ће се видети колико је наша дипломатска мрежа јака, колико смо кохерентни у тој намери да останемо неутрални“, поручио је Љубомировић.

Што се тиче расподеле моћи на међународној сцени Љубомировић је истакао да се свет поново дели на два блока: Западни свет и на БРИКС.

„Иран и Аргентина су већ поднели знахтеве за улазак у БРИКС. За њима ће и Турска, Египат и Саудијска Арабија. Гас и нафта  који су из Русије ишли у Европу сада иду преко Саудијске Арабије поново у Европу. Те неке регионалне силе ће постати све значајније и дефинитивно је дошао крај униполарном свету где једна држава диктира темпо свим осталима. Нисмо више ни у биполарном свету као за време Хладног рата. Треба очекивати мултиполарни свет. Ми се од 2016. налазимо у једној геополтитчкој рецесији где има више несугласица међу државама него међународне сарадње. Очекујем да ће се консталација моћи значајно променити због јачања Кине и нешто споријег враћања Русије на међународну сцену“, закључио је Љубомировић.