Народна странка

Анђелковић: Извештај Батута показао да смо у 2021. пили неисправну пијаћу воду

Анђелковић: Извештај Батута показао да смо у 2021. пили неисправну пијаћу воду

Председник Одбора Народне странке за заштиту животне средине др Александар Анђелковић изјавио је да је Извештај Батута о исправности воде за пиће за 2021. годину прилично забрињавајућ, као и то што је објављен тек 14. 9. 2022. године.

„Забрињава чињеница да је откривена МИКРОБИОЛОШКИ НЕИСПРАВНА вода у узорцима у чак 39 општина (са таб. удружене неисправности). Интересантно је да су неке од њих из изразито планинских области“, рекао је др Анђелковић.

„У дригима је стање "редовно". Слично је и са физичко – хемијски неисправним водама. У многим општинама је проценат узорака који су показали неисправност на физичка и хемијска загађења чак 100 одсто.  На пример,  од узетих 100 узорака свих 100 је неисправно“, објаснио је Анђелковић.

Он се осврнуо и на табелу са "удруженом" неисправношћу воде Извештаја.

„Овде имамо чак 22 општине. У Бачу чак 68,8 процената, од узетих узорака, је поред 100 одсто физичко – хемијске неисправности, било МИКРОБИОЛОШКИ НЕИСПРАВНО“.

„Многи од нас су у 2021. години пили неисправну воду за пиће, а неки су чак попили значајан постотак бактерија попут ешерихије, салмонеле, стрептококуса итд“, закључио је др Анђелковић.