Народна странка

Понош: Војни закони у служби интереса СНС и трговаца, а не Војске Србије

Понош: Војни закони у служби интереса СНС и трговаца, а не Војске Србије

Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је да је циљ сета предложених закона о Војсци Србије удовољавање интересима трговаца оружјем и мешетара, а не боље уређење војске и побољшање статуса њених припадника, чије незадовољство расте на свим нивоима хијерархије.

„У законима о војсци и одбрани принадлежности, попут топлог оброка и регреса, нису гарантоване, него ће бити исплаћиване ако буде пара. То важи и за димензионисање плата – биће ако буде пара у буџету, ако нема, можда буде и мање“, рекао је Понош телевизији Наша.

Понош, који је и бивши начелник Генералштаба Војске Србије, навео је да се тако не уређују озбиљни системи.

„Тако се не воде ни месаре, а не војска. Циљ војних закона није боље уређивање војске, него се баве онима који на војсци зарађују и да СДПР, којим влада Општински одбор СНС-а Земун, заради неке паре“, истакао је Понош.

Законима су предвиђена превелика овлашћења министра одбране, што омогућава партијско запошљавање, јер министар одлучује о свему - кога ће примити без конкурса, где ће га распоредити или преместити, колику ће му плату дати и када ће га послати на неки курс, навео је Понош. 

Понош је истакао да годинама нема унапређења у војсци, а унапређење није само звездица више на еполети, него и већа плата и напредовање у служби, па се људи питају шта раде у војсци, јер би напредовали и да су за то време продавали хамбургере. 

„Расте незадовољство људи на дну лествице, јер имају мале плате и од њих се очекује да раде у Копненој зони безбедности, а незадовољни су и генерали јер чекају још једну звездицу која ће им донети нешто већу пензију“, рекао је Понош.

Понош је навео да је то све део „филозофије управљања уз помоћ в.д. стања“, јер су у том стању сви лојални.

„Они који су тренутно на функцији вршиоца дужности (в.д.) надају се да ће бити постављени, а постављењу се надају и они који нису в.д. Када је, међутим, неко постављен, онда је само један срећан, а остали се више ничему не надају“, рекао је Понош.

Понош је навео да је нови Закон о промету наоружања и војне опреме део процеса приватизације војне индустрије, који се већ догодило у државама источне Европе.

„Синдикати посматрају тај процес поучени искуством других радника приватизованих фирми, који су остали без посла, није било социјалног програма и превременог пензионисања, а они који су остали да раде добили су мале плате“, рекао је Понош.

Понош је додао да би требало водити много више рачуна о гаранцијама запосленима у војној индустрији.

Потпредседник странке Вука Јеремића је навео да је Александар Вучић био најгори министар одбране, а онда је на то место довео Александра Вулина, који својим изјавама и салонским србовањем „пали пожаре“ због којих највише проблема имају Срби у Хрватској.

„Гасити усташтво Вулином је исто као и сузбијати коров стајским ђубривом – то је немогуће. На власти је поново, као и пре 20 година, коалиција СПС-СРС-ЈУЛ. Исти циркус, иста менажерија“, рекао је Понош.

Понош је додао да је Војсилав Шешељ „само кловн“ и да би Вучић требало да одговара због злоупотребе старијег болесног човека у политичке сврхе.