Народна странка

Понош: Београдски избори велика шанса за крај бахате Вучићеве власти

Понош: Београдски избори велика шанса за крај бахате Вучићеве власти

Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је да постоји велика шанса да београдски избори означе почетак краја власти оличене у председнику Српске напредне странке Александру Вучићу, који је „толико бахат“ да је себи дозволио да официра Војске Србије назове барабом.

„Није у српској традицији да шеф државе официра војске на чијем је челу, како то власт тумачи, назове барабом. То се не ради у пристојним државама“, рекао је Понош телевизији Наша.  

Понош, који је и бивши начелник Генералштаба Војске Србије, рекао је, поводом хапшења капетана Милана Вукшића, кога су на кућној адреси узнемиравали активисти СНС, да појачана агресија власти заслужује „народни бунт“ и да је акција Народне странке „Залупи врата СНС-у“ наишла на велико одобравање грађана.

Понош је министра одбране Александра Вулина назвао „министром за узнемиравање Срба и засмејавање Хрвата“, и додао да постављање таквог човека на тако одговорну функцију показује неодговоран однос према много важним стварима у држави.

„Власт показује и нервозу причама о снимању војних објеката, чије сателитске снимке свако може да види на интернету. Сценарио је сличан наводном државном удару у Црној Гори, а и сценариста је исти“, рекао је Понош.

Понош је истакао да је кључно да се људи ослободе страха и гласају слободно.

„Ствар је јасна и питање је само да ли ће на изборе изаћи више од 800.000 бирача и да учинимо тај искорак и променимо власт прво у Београду, а потом и у целој Србији“, рекао је потпредседник Народне странке.

Понош је оценио да актуелна власт неће отићи као цењена и вољена, него уз неку варијацију повика „Готов је“.

„Брзо су стигли до тога. Власт је опасно поларизовала друштво тако да постоје две групације људи, једна која се плаши власти и друга која је мрзи. У једном тренутку и они који се плаше почињу да мрзе. Тада је крај. То се обично догађа уз потресе који не коштају само онога ко је готов, него и цело друштво. Већ сада плаћамо ту цену“, рекао је Понош.

Потпредседник странке Вука Јеремића је навео да је Вучић научио да добро игра договорене и унапред продате утакмице, а то је показао и недавном посетом Загребу, када је „траљаво реаговао на причу о ратној одштети“ хрватског премијера Андреја Пленковића, јер није био спреман да прихвати лопту која није договорена.

„Када играш такве утакмице, пре или касније те твоја публика појури“, рекао је Понош.

Члан Политичког савета Покрета слободних грађана Радивој Цветићанин рекао је да је пред бирачима 4. марта једноставан избор – „или си за Вучића или против њега“, и додао да је гласање за листе које немају шансе да пређу цензус заправо гласање за Вучића.

Цетићанин је навео да је Вучић одржао предизборни политички скуп у порти цркве у Рипњу, што се није догодило још од туске окупације, када су се људи скупљали у портама на црквено-народним саборима.